kamele, zebuji in severni jeleni

V ljubljanskem živalskem vrtu so dobili mladiče

B.K./STA
27. 5. 2020, 21.17
Posodobljeno: 27. 5. 2020, 21.45
Deli članek:

V ZOO Ljubljana so obiskovalcem na ogled kamelji mladički, podmladek pa imajo tudi zebuji ter navadni in severni jeleni. Pod posebnimi pravili sta odprta tudi vivarij in otroški živalski vrt, od 1. junija pa vrata odpirajo tudi otroška igrišča, so sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kameljega mladiča Atlana je skotila dvogrba kamela Gobi. Ta ga na začetku ni sprejela, saj ga je odganjala in mu ni dovolila sesati svojega mleka. Oskrbniki in veterinarji so ob tem ustrezno posredovali in mladička hranili namesto nje. Pozneje ga je Gobi vendar sprejela in tako zdaj zanj ustrezno skrbi. Tako se bosta kmalu lahko pridružila čredi, kjer se bo Altan lahko igral z malo starejšo kamelo Zayo.

Naraščaj so dobili tudi zebuji, kjer z materinstvom ni bilo težav. Zebujka je tako skotila enega mladička in zanj tudi ustrezno poskrbela. Pritlikavi zebuji sicer izvirajo iz Azije, Indije in Afrike in so najstarejše pasme govedi na svetu.

Z živalskega vrta so sporočili, da je veselo tudi v ogradah navadnih in severnih jelenov. Tam je košuta navadnega jelena skotila dvojčka, mama pa je postala tudi samica severnega jelena.

Mladiče so skotile tudi pritlikave ovce in pujse, ki domujejo v otroškem živalskem vrtu. Iz živalskega vrta sporočajo, da bo ovce in pujse možno ponovno obiskati in jih tudi pobožati, če bodo to dovolile. Obenem so opozorili, da jih otroci ne smejo priganjati in vstopati v prostore, ki so namenjene samo njim. Živali je tudi prepovedano hraniti.

V vivariju pa bodo na voljo za ogled grebenasti gekoni. Tudi tam so v živalskem vrtu pričakali naraščaj, a se mladiči zaenkrat nahajajo v posebnem, obiskovalcem nedostopnem ogrevanem prostoru. Grebenasti gekoni spadajo med endemite Nove Kaledonije, kar pomeni, da so v naravi razširjeni samo tam in nikjer drugje na svetu.