»Utišali so demokracijo, ugrabili so državo«

Matjaž Nemec: To, kar se dogaja, je le vrh ledene gore

P.K.
27. 5. 2020, 20.40
Deli članek:

V ponedeljek zvečer je prišlo do neprijetnega dogodka v državnem zboru, ki je v javnosti močno odmeval. Ko je bil za besedo na vrsti Matjaž Nemec iz SD, mu je podpredsednik državnega zbora Jože Tanko ugasnil mikrofon.

TV Slovenija / Zajem zaslonske slike
Nemca so prekinili, ko je hotel nekaj sporočiti zunanjemu ministru Logarju.

Matjaž Nemec ga je pozval, naj tega ne počne, protestno je celo vstal, a možnosti, da spregovori, kot naj bi bilo pravilno po poslovniku, vseeno ni dobil.

Če bi bilo vse po pravilih, pravi Nemec, bi lahko govoril tri minute. V resnici pa je lahko izza svoje poslanske klopi izustil le nekaj besed, saj mu je Tanko hitro odvzel besedo.

Nemec pojasnjuje, da je šlo sicer za običajen dan v državnem zboru. Na sporedu so imeli obravnavo poslanskih vprašanj za ministre. Zasedali so ves dan. Zvečer, ko je bil na vrsti, da spregovori, pa se je zapletlo. Imel je pripravljeno vprašanje za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, glede Socialnega centra Vrtojba, vendar je želel uvodni del svojega govora izkoristiti še za odziv na poslansko vprašanje in odgovor ministra pred njim, ko je poslanec iz vrst LMŠ, Nik Prebil, ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju postavljal vprašanja v zvezi s provokativno facebook objavo madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Avtoritativni režim

Prebilovo vprašanje se je nanašalo na zemljevid velike Madžarske, s katerim je Orban spomnil, da sta bili Madžarski po zaključku prve svetovne vojne s podpisom Trianonske pogodbe odvzeti dve tretjini ozemlja, ki zajemata ozemlja današnje Slovenije, Hrvaške, Srbije, Slovaške, Romunije, Poljske in Avstrije. Podobno si je Orban privoščil lani, pred 100. obletnico priključitve Prekmurja matični domovini.

Levica je dejala, da tovrstne provokacije razpihujejo nacionalistična čustva in jih je treba obsoditi. »Janševa vlada tega ne bo storila, saj računa na pomoč sosednjega režima. Njen cilj je jasen: uveljavitev avtoritarnega konservativnega režima po zgledu Orbanove Madžarske pri nas,« so dejali.

Odstranitev iz dvorane

Med drugim pa je Logar odgovor na poslansko vprašanje Nika Prebila po prepričanju Nemca izkoristil še za obračunavanje s poslanci Socialnih demokratov, čemur je Nemec oporekal, obenem pa ga je hotel opozoriti na varnostni dogodek na meji med Italijo in Slovenijo, ko naj bi na območju Hrpelj in Kozine moški v uniformi s puško ustavil sprehajalca. Nemec je dejal, da bi bilo več kot na mestu, da Logar kaj reče o tem, saj incident močno odmeva tudi na tujem. »Zato bi bilo treba načeti razpravo o tej zadevi, saj meče slabo luč na našo državo. Gre za zadevo, ki bi zunanje ministrstvo morala še kako skrbeti,« pravi.

»Nato pa sem bil utišan. Ob stopnjevanju dogajanja, ko sem pozival podpredsednika Tanka, naj mi pusti do besede, sem prejel dva opomina, podal pa je tudi predlog, da se me odstrani iz dvorane. Naj poudarim, da ta dogodek ni edinstven. Mi se zadnja dva meseca dnevno srečujemo s takšnim in drugačnim omejevanjem pri delu. Vsak dan imamo kakšno tako neprijetnost,« razlaga sogovornik.

Situacija ga skrbi

»To, kar se je pripetilo v ponedeljek, je samo vrh ledene gore. Če podrobno spremljamo dogajanje v parlamentu, imamo bolj redko priložnost videti seje brez incidentov, ki se nanašajo na uporabo poslovnika, in tako delovanje je zelo nevarno za demokracijo. Ta vlada je epidemijo izkoristila ne samo za grobe posege v naš vsakdan, ampak omejuje tudi delovanje demokracije in parlamenta. Bi rekel, da so utišali demokracijo, ugrabili državo. To je vidno z vsakim prihajajočim dnem sproti. Moram še enkrat reči, da je situacija skrb vzbujajoča,« poudarja poslanec SD.

Pravi, da je včeraj zjutraj, ko so se poslanci vrnili na delo, doživel veliko podpore, saj da so vse opozicijske stranke zahtevale pojasnila v zvezi s tem, kar se je zgodilo, torej ob kratenju možnosti, da spregovori.