Na premierja v pol ure ni priletela nobena kritika, prejemal je zgolj pohvale

Med levimi završalo: se pogovori z Janšo snemajo vnaprej? Voditelj oddaje odgovarja!

S.A.
28. 5. 2020, 06.50
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 07.49
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša ima svojo oddajo. Gledalce v živo nagovarja vsak ponedeljek na Novi24 TV. V zadnji oddaji v pol ure ni prejel nobenega neprijetnega vprašanja, kaj šele kritike. Na tako imenovanem levem polu se je zato na družbenih omrežjih vnela debata, ali je pogovor res potekal v živo.

Nova 24TV / Zajem zaslonske slike
Pogovor s predsednikom vlade vodi Aleksander Rant.

V zadnji oddaji se je sicer Janša dotaknil tretjega protikoronskega paketa, naslovil je nekatere kritike iz opozicije in se razgovoril »o protestih, ki vse bolj dobivajo predznak strankarskih shodov«. Gledalcem pa je, kot rečeno, odmeril tudi čas za njihova vprašanja.

Prvi klicatelj, Jože, je Janši čestital za vztrajnost. »Imate kožo kot nosorog, da prenašate vse, kar pade na vas in vašo družino,« je poudaril in se mu zahvalil za pomoč in bon za letovanje. Jože je pohvalil tudi predsednikovo mirnost v televizijskih nastopih. »Neverjetni ste,« je dejal. Neimenovana gospa, »nisem mladih let in nisem stara«, je povedala, da je postala pomirjena, ko je Janša »nastopil vlado«. Kot v devetdesetih, v času agresije JLA. »Morate imeti trdo kožo, kot je povedal gospod pred mano,« je tudi dejala in se navezala na gospoda pred njo, kar bi nekateri lahko vzeli kot dokaz, da oddaja poteka v živo. Tretji, Mario, je izrazil »popolno podporo« predsedniku.

»Nekateri vsak večer molimo za vas ...«

Četrti, Klemen, je prav tako izrazil podporo predsedniku vlade in poudaril, da kolesari zgolj v hrib. Kot prvi je dejansko tudi imel dve vprašanji, in sicer v zvezi z odpiranjem meja z našimi sosedami in nasploh znotraj EU. Lucija se je premierju iskreno zahvalila za »trud in vztrajanje, kljub podtikanju in lažem nekaterih posameznikov«. »Nekateri vsak večer molimo za vas,« je razkrila. Imela je tudi nekaj vprašanj: »Ali vlada lahko ukine obvezni RTV prispevek? Je možno, da bi davkoplačevalci pridobili več vpliva na to, kam gre naša dohodnina? Kakšna je možnost, da bi se DDV spustil na predkrizno raven?« Kot zadnja sta se oglasila še Elvira in Tone. »Zakaj je takšno sovraštvo do vas? To se sprašujem že leta in leta.« je zanimalo Elviro. »Ali bo za nas veterane osamosvojitvene vojne kaj drugače ali bomo še naprej drugorazredni?« je vprašal Tone.

Med levimi je završalo

Twitter
Eden izmed uporabnikov facebooka se je pridušal, da je poskusil zvezo z oddajo vzpostaviti dvestokrat, a mu ni uspelo.

V pol ure predsednik vlade ni prejel nobenega neprijetnega vprašanja, kaj šele kritike. Na tako imenovanem levem polu se je zato na družbenih omrežjih vnela debata, ali je pogovor res potekal v živo. Eden izmed uporabnikov se je pridušal in dodal slikovni material, da je poskusil zvezo z oddajo vzpostaviti dvestokrat, a mu ni uspelo. »Pristanek na luni in pogovor z ljubljenim vodjem sta posneta vnaprej. Hekerji so omogočili, da do besede pridejo le pravi ljubitelji Janeza, ki ga prek telefona častijo kot božanstvo. Tako je sam nekoč častil Titeja. Kot v S Koreji,« je pod objavo zapisal nekdo drug.

Nova24 TV: »Pogovor res poteka v živo«

Voditelj Aleksander Rant nam je zatrdil, da pogovor poteka v živo: »Vodim ga sam s predano tehnično ekipo, ki v režiji dviguje telefon, realizira, skrbi za grafiko in ureja zvok. Vsi očitki, da je oddaja posneta vnaprej, so torej neresnični. Če bi dotična oseba poskušala dvestokrat vzpostaviti kontakt, pa bi, kot ste najbrž tudi sami izračunali, morala v studio poklicati vsakih sedem sekund, kar je fizično nemogoče, zato sami ocenite, ali so tovrstne navedbe resnične. Še enkrat poudarjam – oddaja poteka v živo. Temu sem priča sam, ki jo vodim, in celotna tehnična ekipa.«

A ko sta Rant in Janša nakoncu komentirala anketo (Ali podpirate pektova kolesarske proteste proti vladi in vladnim ukrepom?), je voditelj med drugim dejal: »Sto tisoč podpisov podpore vladi in nekaj čez tisoč včeraj zbranih pildkov na tem protestu ...« Če je oddaja potekala v ponedeljek, protesti v petek, je »včeraj« bila nedelja. Verjamemo, da je šlo zgolj za lapsus.