Uspeh ali neuspeh?

Po mnenju Cigler Kralja ukrepi v domovih za starejše uspešni; Gantar zanika, da bi obstajali "seznami za odpis"

S.R./STA
25. 5. 2020, 16.50
Posodobljeno: 25. 5. 2020, 20.20
Deli članek:

Ukrepi za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše so bili po oceni ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja uspešni, saj v 90 odstotkih domov niso zaznali okužbe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

So pa aktivnosti ministrstva že usmerjene v oblikovanje načrta za obvladovanje okužb ob morebitnem drugem valu, je v DZ pojasnil minister Cigler Kralj.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v odgovoru na vprašanje poslanke LMŠ Jerce Korče na seji DZ pojasnil, da na ministrstvu oblikujejo delovno skupino za pripravo načrta za obvladovanje okužb, v katero bodo vključeni stroka, predstavniki izvajalcev in obeh pristojnih ministrstev. 

Protokoli bodo po njegovi napovedi pripravljeni v najkrajšem možnem času, želi pa si, da bi bili strokovni in dobri, podprti z izkušnjo pandemije, pa tudi preprosti in uporabni. 

Uspeh ali neuspeh?

Korčetova je v svojem vprašanju sicer spomnila, da so domovi za starejše postali žarišče okužbe in da je bilo največ okuženih in umrlih prav tam. Ocenila je, da so v domovih zaposleni bili bitko, država pa da jih je prepustila samim sebi. Ministra za delo je vprašala, ali se do določene mere vendarle ne čuti objektivno odgovornega za to, da je bilo 80 odstotkov smrtnih žrtev covida-19 ravno v domovih za starejše. 

Cigler Kralj je zagotovil, da so v štirih domovih, kjer se je virus najbolj razširil, tako ekipe v domovih kot ekipe na ministrstvu za delo ter v lokalnih civilnih zaščitah vložile veliko napora in dela, da bi jim kar najbolj pomagale. 

Po ministrovem mnenju so bili ukrepi za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb v domovih kljub vsemu uspešni. Opomnil je, da 90 odstotkov domov ni imelo okužbe s koronavirusom, ob tem priložnosti pa izrazil zahvalo požrtvovalnim ekipam v domovih, saj so z njihovo pomočjo "uspeli preprečiti italijanski scenarij"

Večje število postelj

Na vprašanja o številu okuženih in umrlih v domovih za starejše je na seji DZ danes odgovarjal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Poslanec Levice Primož Siter je v svojem nastopu namreč med drugim dejal, da so iz več virov dobili informacije o t. i. seznamih za odpis. Vendar pa je minister takšne informacije odločno zavrnil. Pojasnil je, da je bil vsak, ki je potreboval zdravljenje, premeščen v bolnišnico. V lažjih oblikah, brez izrazitih znakov respiratornega infekta ali pljučnice, pa hospitalizacija ni bila primerna, je dodal. 

Po Gantarjevih besedah starejše v domovih, ki so v povprečju stari okoli 86 let, mnogokrat spremljajo številna bolezenska stanja. Poleg tega je v Sloveniji v povprečju večje število postelj v domovih na tisoč prebivalcev kot v drugih državah, zaradi česar je delež umrlih višji. 

Po drugi strani pa je bilo od 18.800 oskrbovancev v domovih za starejše okuženih le 1,7 odstotka, je minister dodal v odgovoru na vprašanje poslanca SAB Vojka Staroviča. Še do teh okužb pa je po njegovih besedah prišlo v domovih, kjer so bile okoliščine zares specifične. 

Gantar je tudi pojasnil, da jih je med tistimi starostniki, ki so okuženi ostali v domovih, 214 ozdravelo brez potrebe po bolnišničnem zdravljenju. Umrlo jih je 55, pri čemer pa minister ne razpolaga s podatki, ali so vsi umrli zaradi covida-19 ali vzporedno s to okužbo. "To je velika razlika," je poudaril. 

Na drugi strani pa je bilo hospitaliziranih 54 in med temi je bil delež umrlih večji, saj jih je bolnišnico zapustilo 23, 31 pa jih je v bolnišnici umrlo. "Bili so težki bolniki in nedvomno so sodili v bolnišnično zdravljenje," je pojasnil.