Pestro na nebu

FOTO: Toča in sodra klestili na več koncih Slovenije

S.R.
25. 5. 2020, 16.24
Posodobljeno: 25. 5. 2020, 22.01
Deli članek:

V delih Slovenije so ponedeljkovo popoldne in večer popestrile močnejše nevihte. O toči in sodri so poročali z območja Ljutomera, Kočevja in Posavja.

Facebook/Neurje.si
Toča v kraju Pišece v okolici Brežic.

Da bodo popoldne nastajale posamezne plohe in nevihte, so že v ponedeljek zjutraj napovedali pri Agenciji RS za okolje (Arso). Plohe in nevihte je spremljal tudi nezanemarljiv veter, podobno vreme pa naj nas bi čakalo tudi v torek, čeprav naj bi se ponoči jasnilo.

Posamezne nevihte so se sicer pojavljale v večjem delu države, tako so o močnejšem nalivu najprej poročali tudi iz Ljubljane. Najbolj pestro dogajanje so nato zabeležili na severovzhodu Slovenije, kjer je po navedbah ljubiteljskih vremenarjev pri Neurje.si močnejša nevihta prešla občino Ljutomer. Prikradla se je iz smeri Pomurja, preko Prlekije pa je nato pot nadaljevala na Hrvaško. Spremljala jo je sodra, tudi manjša toča v velikosti lešnika. Sodeč po posnetkih je nekaj škode povzročila tudi na pridelku. Da ga je oklestila, pa poročajo tudi na portalu prlekija-on.net.

O močnejših nevihtah so nato poročali tudi z Dolenjske. Kot so zapisali pri Neurje.si, so "nad južnim in jugovzhodnim delom Slovenije nastale posamezne lokalne nevihte. Nekatere od njih so tudi močnejše narave. Slednje v centrih lahko spremljajo močni nalivi, sunki vetra in manjša toča." Dodali so, da je nevihta s točo malo pred 20. uro zajela območje Kočevja, močnejše nevihte pa so se zvečer razbesnele tudi nad delom Posavja.

Arso sicer napoveduje, da bo v torek sprva precej jasno, čez dan pa bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo v notranjosti krajevne plohe in posamezne nevihte. Že znan vzorec. Pihal bo občasno okrepljen severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija. 

Arso
Verjetnost pojavljanja toče malo pred 20. uro.