Prvi teden po odprtju šol se je po podatkih ministrstva za izobraževanje k pouku vrnilo 94,7 odstotka vseh učencev prvega triletja, v srednje šole pa sta k pouku prišli dobri dve tretjini dijakov zaključnih letnikov. Preostali v dogovoru s šolami nadaljujejo delo in priprave na maturo oziroma zaključne izpite od doma oziroma prihajajo v šolo na konzultacije.

Maturanti bodo sicer danes dobili spričevala, nato pa bodo imeli ta teden še zadnje priprave na maturo, ki se začne v soboto.

Zelena luč za preostale šolarje?

Čeprav je bilo sprva predvideno, da bodo ostali učenci in dijaki šolsko leto zaključili doma s šolanjem na daljavo, so zdaj vse glasnejši namigi, da bi se lahko tudi oni še letos vrnili v šolske klopi. Pristojna ministrica Simona Kustec si, kot je povedala prejšnji teden, želi, da bi v luči pozitivne epidemiološke slike v prihajajočih tednih odprli vrata tudi zanje. Za to pa potrebujejo tudi zeleno luč stroke.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je za današnjo vladno novinarsko konferenco kot gosta napovedal glavnega epidemiologa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangela, ki bo predstavil epidemiološko sliko in napoved za naslednje tedne, ter direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja, ki bo med drugim predstavil stališča ravnateljev in staršev po prvem tednu delnega odprtja šol. Pričakovati je, da bosta govorila tudi o možnih scenarijih za prihodnje tedne.