čas, da se uredi

Pahor: Varda izkorišča slabo urejene predpise

B.K./STA
24. 5. 2020, 21.40
Posodobljeno: 24. 5. 2020, 21.48
Deli članek:

Nobene potrebe ni, da bi po Sloveniji ljudje hodili v maskirnih oblekah, pravi predsednik republike.

Primož Lavre
Predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je za POP TV spregovoril o nekaterih aktualnih temah in v odzivu na aktivnosti tako imenovane Štajerske varde ocenil, da predpisi niso dovolj dobro urejeni in da Štajerska varda to izkorišča.

Po Pahorjevem prepričanju je Slovenija varna država, za red in mir pa skrbijo poklicani organi, zato potrebe po vaških stražah ali vardah ni. "Če je toliko nejasnosti v zakonu, da je zdaj nekaterim dovoljeno tako paradirati v maskirnih oblekah, potem mislim, da je dozorel čas, da se to uredi v zakonu," je dejal.

Vlado in opozicijo pozval k sodelovanju

V zvezi z aktualno politično situacijo je Pahor politike ponovno pozval k sodelovanju. Vnovič je poudaril, da se je pomembno osredotočiti na recesijo in odriniti druge politične cilje. Vodilne koalicijske in opozicijske politike je pozval, "da se vzdržijo slehernih izjav ali ravnanj, ki bi jih kdo razumel za sovražne, za nestrpne". "Ne govorim o tem, da se je treba vzdržati kritike, nasprotno, tudi protesti so lahko, vendar mora zlasti politika vedeti, kaj je naša glavna naloga," je dejal.

Po njegovem mnenju je treba iti tudi skozi čas krize tako, da bomo spoštovali in negovali demokratične standarde, vključujoč svobodo govora, svobodo medijev in strpnost v razpravah.