SMC

Počivalšek: v SDS so nam naklonjeni, pri Šarcu smo bili na stranskem tiru

B.K./STA
23. 5. 2020, 11.39
Posodobljeno: 23. 5. 2020, 11.41
Deli članek:

Počivalšek je bolj zadovoljen z delom vlade pod vodstvom SDS. Prepričan je tudi, da bi lahko SMC na volitvi prišla v parlament, tudi če bi se volitve zgodile zdaj.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v pogovoru za Delo zatrdil, da ve, koliko poslancev SMC je dobilo ponudbo za prestop. "Lahko rečem, da je bilo kar nekaj naših poslancev deležnih predlogov za prestope. To smo v stranki predebatirali," je dejal in dodal, da jih odhod poslanca Janija Möderndorferja ni presenetil, odhod Gregorja Židana pa jih je presenetil in razočaral, tudi zato, ker ni dal vedeti, da ga v stranki karkoli moti ali da je v kaki stiski.

SDS jim je naklonjena ...

Počivalšek pravi, da je vsaka koalicija naporna. Spomnil je na veliko premoč SMC v koaliciji Mira Cerarja, a so takrat po njegovih besedah vseeno delali previdno in z občutkom do manjših partnerjev. "Bi rekel, da podobno zdaj dela SDS z nami," je dodal.

... Šarec jim ni bil

Vlada Marjana Šarca naj se ne bi sploh ukvarjala z vsebinskimi vprašanji, trdi Počivalšek. "Vse skupaj je bilo videti kot nekakšno gledališče ... Ta zgodba nas je stala stabilnosti in verodostojnosti, mi smo bili v Šarčevi koaliciji bolj na stranskem tiru kot kadarkoli," je dejal.

Država se bo zadolžila, predvideni so proračunski rezi

Glede stanja v državni blagajni je Počivalšek zatrdil, da zadeve niso črno-bele. Jasno je, da v tem trenutku ni toliko prihodkov, kot so jih načrtovali, zato se bo država zadolžila in vložila v revitalizacijo gospodarstva. "Rezi v predvideno porabo bodo, bomo pa pri teh odločitvah zelo zadržani in previdni. Morali bomo biti racionalni, ampak gledati naprej ... Ne smemo biti črnogledi in reči, da se bo zdaj svet podrl, ker imamo manj prihodkov!" je dejal.

Dotaknil se je tudi upravljanja državnega premoženja. Po njegovih besedah je jasno, da nekdo, ki vlada, nosi odgovornost za upravljanje z državnim premoženjem: "Zdaj bomo opravili imenovanja tam, kjer mandati potečejo, tako je tudi z nadzornim svetom SDH. Tam bi res lahko svoja nadzornika po koalicijskem usklajevanju dobili stranki, ki prej nista bili v vladi, torej SDS in NSi, ni pa to dokončno usklajeno."

Za propad dogovora o demografskem skladu krivo takratno vodstvo DeSUS

Dogovoru o demografskem skladu so bili po Počivalškovih besedah blizu že v Cerarjevi vladi, a je vse padlo v vodo zaradi takratnega vodstva DeSUS. Počivalšek meni, da je pokojninski sistem absolutno nujno treba postaviti na nove temelje. "Na načelni ravni demografski sklad zagovarjam, koncept sklada in vire, iz katerih se bo stekal denar vanj, način upravljanja in nadzora pa je potrebno zelo jasno doreči," poudarja. Ustanovitev demografskega sklada bo, tako Počivalšek, lahko pomenila tudi to, da bodo nekatere ustanove ugasnile. DUTB je že prišla do faze, ko jo je mogoče ukiniti.