sprostitev ukrepov na meji

Prehajanje meje s Hrvaško bo za tiste, ki tja večkrat potujejo, hitrejše

A.S./STA
21. 5. 2020, 14.53
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 15.49
Deli članek:

Po sredinem srečanju vodstev slovenske in hrvaške policije naj bi do konca tedna uradno parafirali protokol o prehajanju meje, je danes sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Madžarska in Avstrija pa sta prvi državi, za kateri pričakujejo bilateralni dogovor in bosta poleg Hrvaške uvrščeni na seznam držav, za katere velja sprostitev ukrepov na meji.

Bobo
Mejni prehod Obrežje.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci še pojasnil Kacin, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil načelno epidemiološko oceno, po kateri je v Evropi trenutno 14 držav, od koder bi bilo mogoče dovoliti vstop v Slovenijo. A dokler ni skupnega dogovora znotraj EU oziroma širšega schengenskega prostora, si moramo pomagati z dvostranskimi dogovori, je opomnil.

Prvi državi, za kateri pričakujejo, da bo dogovor dosežen, sta po njegovih besedah Madžarska in Avstrija. Ob tem je opomnil, da severna slovenska soseda od svojih državljanov, ki gredo na ozemlje Slovenije, zahteva, da gredo ob vrnitvi v karanteno. "To jim zelo otežuje odločitev, da bi že zdaj prišli na počitnice k nam," je pripomnil. Potekajo tudi dogovori, da bi se čim prej srečala slovenski in avstrijski minister za notranje zadeve.

Sicer pa Hrvaška pripravlja poseben sistem, ki bo omogočil, da se tisti, ki večkrat potujejo na Hrvaško (na primer lastniki nepremičnin in polovil), na meji ne bodo več zadrževali, saj bodo njihovi podatki že v sistemu. Tako bo prehod stekel bistveno hitreje, je prepričan Kacin.

Pogovori na strokovni ravni potekajo tudi z Italijo, NIJZ je v stalnih stikih z Rimom glede srečanja na najvišji ravni. Ta naj bi bil v kratkem, je še napovedal vladni govorec. Z NIJZ so za STA naknadno sporočili, da sta indikatorja, ki ju v tej fazi upoštevajo za oceno epidemiološkega stanja v posamezni državi, 14-dnevno kumulativno število novo okuženih in število opravljenih testov na en milijon prebivalcev.