Bojijo se odpuščanj

Sindikat gostinstva in turizma kritičen do vladnega predloga: "Gostinsko-turistična panoga se ne more pobrati v petih dneh. To ni tovarna"

A.S./STA
21. 5. 2020, 14.29
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 14.29
Deli članek:

V Sindikatu dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije vladni predlog tretjega protikoronskega paketa ocenjujejo kot "nesprejemljiv". Predsednik sindikata Kristijan Lasbaher je poudaril, da bodo zahtevali sestanek z vodstvom države in si prizadevali, da se ukrep subvencioniranega čakanja na delo podaljša za vsaj tri mesece, sicer se boji odpuščanj.

Bobo
Terasa lokala v Mariboru (fotografija je simbolična).

Lasbaher je bil v izjavi za STA kritičen do vladnega predloga ukrepov pomoči. "Gostinsko-turistična panoga se ne more pobrati v petih dneh. To ni tovarna," je izpostavil.

Po oceni sindikalista bi bilo treba subvencioniranje čakanja za delo za panogo podaljšati vsaj za tri mesece. "Samo mesec dni je premalo," je dejal in izrazil pričakovanje, da se bodo nekateri delodajalci zaradi tega poslužili odpuščanja.

"Zahtevali bomo sestanek," je napovedal in izrazil pričakovanje, da bodo z delodajalci v tem primeru nastopili skupaj.

STA
Kristijan Lasbaher, predsednik Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, opozarja na nevzdržne razmere.

Lasbaher je sicer spomnil, da kakovostnega kadra na področju gostinstva in turizma, denimo kuharjev in natakarjev, v Sloveniji močno primanjkuje. Menedžerji se tega po njegovih besedah zavedajo. Kriza s koronavirusom tako po njegovi oceni predstavlja tudi priložnost, da se v panogi uredi normalni delovnik brez viška ur in da delavci tudi izkoristijo dopuste. A podjetja zanima dobiček, je še spomnil.

Vlada je v sredo sprejela tretji paket protikoronskih ukrepov in ga poslala v potrditev v DZ. Glavna ukrepa sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za obdobje od 1. junija do 31. decembra in turistični boni za vse prebivalce Slovenije. Ukrep čakanja na delo naj bi bil podaljšan za turizem in gostinstvo, a le za mesec dni.