po dogajanju v slovenski bistrici

Hojs obnašanje "vardistov" označil za neprimerno: "Dobil sem občutek, da si nekateri neizmerno želijo sprovocirati policijo"

A.S./STA
21. 5. 2020, 13.24
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 13.25
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v. d. generalnega direktorja policije Antonu Travnerju naročil, da o dogajanju v Slovenski Bistrici, ko so pripadniki t. i. Štajerske varde na tamkajšnji policijski postaji zahtevali pojasnila, pripravi odzivno poročilo. Po mnenju Hojsa je obnašanje "vardistov" povsem neprimerno, so sporočili z ministrstva.

Bobo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, na ministrstvu za notranje zadeve sicer konkretnega postopka ne morejo komentirati, saj da se ne želijo vmešavati v delo policije. "Sporočajo pa, da v vsaki situaciji in postopku zagovarjajo spoštljivo, dostojno in strpno komunikacijo. Policija pri svojih nalogah vselej skuša uresničevati svoje poslanstvo, to je zagotavljanje visoke stopnje varnosti vsem prebivalcem," je dodal.

A so z ministrstva naknadno posredovali celotno sporočilo, v katerem so zapisali še, da minister pričakuje, da bo policija v podobnih primerih provokacij ukrepala bolj intenzivno, saj je nesprejemljivo, da kdorkoli poskuša prevzemati pristojnosti, ki jih nima.

Potrdili so, da od Travnerja pričakuje poročilo, ki mora vsebovati opis dogodka in postopke policije v tej zadevi.

Hojs dodatno pojasnjuje, da je v preteklih tednih ob nezakonitih kolesarjenjih, primerih varde in še nekaterih drugih dogodkih "dobil občutek, da si nekateri neizmerno želijo sprovocirati policijo", zato znova izpostavlja, "da bo policija delovala strpno in spoštljivo le do trenutka, ko bi lahko prišlo do kakršnegakoli nasilja ali druge oblike kršenja javnega reda in miru".

"Do sedaj je policija v teh primerih delovala visoko strokovno in v duhu umirjanja strasti," so navedli.

Bobo
Andrej Šiško in pripadniki Štajerske varde na meji s Hrvaško.

Policija bo tudi v prihodnje spremljala primere združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi, so še navedli na ministrstvu.

Minuli konec tedna je namreč okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Kranjska varda, izvajalo aktivnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so z njimi zaključili, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo. Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebook profilu.

Ravnanje "vardistov" so obsodili tudi v delu politike.