Pregon bo moral sprožiti sam

Medtem ko napise enači z grožnjo njemu osebno, se njegovi medijski portali delajo norca iz strahu novinarja

Mihael Korsika
21. 5. 2020, 19.30
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 19.56
Deli članek:

Če se predsednik vlade Janez Janša zaradi napisov Smrt janšizmu počuti ogroženega, bo moral sam podati predlog za pregon, saj tožilstvo ocenjuje, da pri tem ne gre za spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Medijski portali blizu SDS se medtem delajo norca iz novinarja Blaža Zgage, ki dobiva dejanske grožnje s smrtjo.

STA
Janez Janša

Premier Janez Janša je ob obravnavi vladnega poročila o nabavah zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa minuli teden na izrednem zasedanju državnega zbora del svojega nastopa namenil grožnjam, ki se po njegovih besedah proti njemu med drugim pojavljajo na protestih.

Predsednik vlade ima ob iztekajoči se epidemiji koronavirusa in prihajajoči gospodarski krizi očitno še vedno na razpolago ogromno časa. Kako drugače si razlagati njegov tvit, v katerem se obregne ob Dolenjski muzej. Ta je objavil fotografijo skodelice in ob tem zapisal: »Iz arheološke zbirke Dolenjskega muzeja: črno žgana lončena skodelica s presegajočim ročajem (5.–4. st. p. n. št.).« »Kdaj pa ste pričeli z našim štetjem let (n. št.)?« se je vprašal Janša, ki očitno meni, da bi morali zapisati »pred Kristusom«. Upamo le, da premier v objavi muzeja ni prepoznal sovražnosti do Rimskokatoliške cerkve.

Čeprav napis Smrt janšizmu, ki so ga nosili nekateri protestniki, najverjetneje vsak povprečno opravilno sposoben državljan razume kot nasprotovanje političnemu razmišljanju in delovanju Janeza Janše, je za predsednika vlade to grožnja s smrtjo njemu osebno. Protestov se sicer pogosto udeležuje posameznik, ki edini vzklika »Ubi Janšo«, a je pri tem osamljen, saj mu preostala večtisočglava množica pri tem ne sledi.

»Spoštovani kolegi, na protestih, kamor pridno hodite in vabite, se grozi s smrtjo, s smrtjo se grozi javno.Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo, nosijo jih osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov radiotelevizije, javne radiotelevizije. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, kjer se je grozilo s smrtjo, 220 tisočim, ki so volili za Slovensko demokratsko stranko,« je dejal Janša in dodal: »Sprašujem pristojne v policiji, tožilstvo, sodišča, ali imamo v Sloveniji pravno državo, ali zakoni veljajo za vse enako – ali se lahko grozi s smrtjo tistim, ki jih imate za drugorazredne.«

O atentatu na Janšo

Le dan kasneje je eden izmed medijev blizu SDS in madžarskemu kapitalu objavil osrednji članek z naslovom »V primeru atentata na Janšo sledi državljanska vojna«, ljubljansko okrožno državno tožilstvo pa je začelo prejemati prijave in kazenske ovadbe zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po členu 297. kazenskega zakonika, na katerega se je v svojem parlamentarnem nastopu skliceval Janša.

V zadevah, ki se nanašajo na napise in plakate in o katerih je bilo do zdaj že odločeno, je pristojna tožilka kazenske ovadbe zavrgla, pojasnjujejo na tožilstvu. Tožilka je namreč ocenila, da naznanjeno kaznivo dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, je poročal Siol. Pri tem tožilstvo sledi razlagi zakonskih znakov kaznivega dejanja v novejši teoriji in sodni praksi ter ustaljeni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice.

Ob tem so na tožilstvu poudarili, da vedno še posebno skrbno proučujejo vse morebitne grožnje ali pozive k uboju kateregakoli posameznika, predvsem v luči zakonskih znakov kaznivega dejanja grožnje po 135. členu kazenskega zakonika, ki sicer govori o grožnjah. To kaznivo dejanje pa se v skladu z zakonodajo preganja zgolj na predlog tistega, proti kateremu je bila grožnja izrečena, torej oškodovanca. Šele ko je predlog vložen, lahko policija in tožilstvo začneta predkazenski postopek.

»V primeru, ko je imenovani oškodovanec zaradi groženj podal predlog za pregon, je tožilstvo že v okviru dežurne službe pridobivalo odredbe v smeri zavarovanja podatkov in odkritja identitete storilca kaznivega dejanja. V zvezi z dogajanji na shodih oškodovanec takšnih predlogov za pregon ni podal,« so še pojasnili na tožilstvu. »Ker se uvedba kazenskega postopka lahko predlaga le zoper znano osebo, tožilstvo, ki ni organ odkrivanja, temveč organ pregona, morebitnega kazenskega pregona tudi ne more začeti zoper neidentificiranega udeleženca ali udeležence shoda,« so dodali.

»Ubogi« novinar Zgaga

Medtem ko predsednik vlade napise Smrt janšizmu enači z grožnjo njemu osebno, pa se njegovi medijski portali delajo norca iz strahu novinarja Blaža Zgage, ki so mu podporniki skrajno desne politične opcije dejansko grozili s smrtjo.

»Ubogi Zgaga zaradi groženj štirinajst dni ni upal iz stanovanja,« se je glasil naslov včerajšnjega članka. »V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno samo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči ... Članki v Novi24 so se vrstili dan na dan, vsak z mojo fotografijo, in pospremljeni s celo vrsto groženj. Da me bodo pretepli, so govorili, in me dobesedno ustrelili,« je dejal Zgaga v pogovoru za nemški Deutsche Welle. 

Zgaga, ki je bil med prejemniki nagrade Deutsche Welle za svobodo govora, je dobival tudi anonimne grožnje s smrtjo. Kje so torej enaki vatli za vse?