Kitajski lastniki Gorenja so odpuščanja v svojem celotnem evropskem delu skupine napovedali aprila. Kot so takrat pojasnili, je skupina Hisense Europe zaradi pandemije novega koronavirusa v prvem četrtletju beležila izgubo, ki se bo v drugem četrtletju še poglobila. Za svoj celotni evropski del z 9309 zaposlenimi so predvideli, da bo delo izgubilo 1250 ljudi.

S postopkom razreševanja presežnih delavcev v štirih družbah v Sloveniji je skupina Hisense Europe začela konec aprila. Od 5580 zaposlenih naj bi bilo presežnih 828 delavcev, in sicer v proizvodnem podjetju Gorenje 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v invalidskem podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45.

Potem ko sindikat pri oblikovanju kriterijev za določitev presežnih delavcev ni želel sodelovati, so se nato dogovorili, da v katerikoli od štirih družb Hisense Gorenja, kjer so ugotovljeni presežni delavci, dela ne moreta izgubiti oba zakonca ali zunajzakonska partnerja, prav tako na seznamu presežnih delavcev v nobeni od družb ne bo staršev samohranilcev.

V proizvodnem podjetju Gorenje bo namesto prvotno predvidenih 544 delo izgubilo 327 delavcev, v invalidskem podjetju IPC pa bo število odpovedi namesto prvotno predvidenih 84 manjše od 29, so sporočili. Invalidom bodo odpovedali pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga zgolj, če bodo pred tem izpolnjeni pogoji, določeni s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju oz. s predpisi, ki urejajo zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov.

Če se bo po končanem postopku v katerem od podjetij Hisense Gorenje ali pri drugih delodajalcih znova pojavilo povpraševanje po delavcih, bodo tem družbam posredovali podatke o številu in kategoriji presežnih delavcev, da bi jim tako olajšali možnost ponovne zaposlitve. Prav tako bodo presežne delavce seznanili s ponudbo razpoložljivih delovnih mest na območjih, kjer bivajo, so napovedali.

Podjetja skupine Hisense Europe v Sloveniji so se sicer v zadnjih treh mesecih deloma vključila v interventne ukrepe države, vendar stroški dela glede na bistveno zmanjšan obseg poslovanja še vedno negativno vplivajo na poslovni rezultat, z novelo prvega protikoronskega zakona pa se je višina pomoči za posamezno podjetje omejila. Glede na padec naročil, ki se nadaljuje v maju in juniju, bo izguba ob polletju predvidoma znašala 41 milijonov evrov.