Zagon gospodarstva

Minsiter Vizjak razkril seznam pomembni investicij: NUK 2, HE Mokrice, drugi tir, ... Kaj pa Emonika in bežigrajski športni park?

J.P.
21. 5. 2020, 11.24
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 11.36
Deli članek:

Projekti bodo glede na določene kriterije razvrščeni v prioritetne skupine.

Grega Wernig / M24
Bežigrajski športni park še ni na seznamu pomembnih investicij, a po Vizjakovih zagotovilih bo tja dodan.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je uvodoma dejal, da slovensko gospodarstvo hud padec beleži že od marca, segel pa je tudi v mesec april. Gre za sektor, ki ima posledice tudi za druge sektorja – multiplikativni faktor dva.

Ne posega v področne zakone

Kot je dejal, skuša slovenska vlada s potrditvijo predloga interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi investicij rešitve pretopiti v sistemske rešitve.

Namen zakona je tudi ustanovitev interventne ekipe, ki bo reševala morebitna neskladja mnenjedajalcev in s tem pospešila izdajanje dovoljenj, a ne na račun vsebine.

STA
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak

Z zakonom se sicer ne posega v področne zakone varovanja okolje, narave, voda, je poudaril minister. Šlo naj bi zgolj za usklajevanje organov državne uprave z namenom, da investitor do dovoljenj pride v najkrajšem možnem času.

Tri prioritetne skupine

Vlada bo določila sklop pomembnih investicij, ki jih bodo razdelili v tri prioritetne skupine: tiste za leto 2020, tiste za leto 2021 in tiste za po letu 2021. Kot je dejal Vizjak, se seznam že oblikuje. Nared naj bi bil v prvem tednu junija.

Nekatere investicije niso odvisne iz integralnih sredstev v državnem proračunu, je še pojasnil. Pomembni viri za financiranje so tudi skladi.

Med večjimi projekti na seznamu za zagon investicij so NUK 2, železniški projekti (pragersko, gorenjska proga, drugi tir), HE Mokrice, dolgoročnejše HE na srednji Savi. Če je med njimi tudi projekt Emonika, je Vizjak dejal, da je to v domeni ministrstva za infrastrukturo. Kaj pa Bežigrajski športni park? Vizjak ne razpolaga z informacijami, če ga je pristojno ministrstvo že uvrstilo na seznam.