pasti prekarnosti

V Revozu bo brez službe ostalo več kot 400 agencijskih delavcev

B.K./STA
20. 5. 2020, 11.44
Posodobljeno: 20. 5. 2020, 11.47
Deli članek:

Avtomobilski proizvajalec Revoz, ki za zdaj ne bo zagnal polovične nočne izmene, ukinjene zaradi velikega upada povpraševanja po vozilih, bo prekinil sodelovanje z nekaj več kot 400 delavci, zaposlenimi prek agencij.

STA
Delavci v proizvodnji v Revozu.

Kot je povedal Revozov sindikalist Slavko Pungeršič, bodo sodelovanje z delom agencijskih delavcev prekinili konec maja, s preostalim presežkom delavcev pa konec junija. Šlo naj bi za med 400 in 450 začasno zaposlenih. Končno število delavcev, s katerimi bodo prekinili sodelovanje, bo sicer odvisno od morebitne fluktuacije delavcev iz BiH, ki bi ob manjšem zaslužku v dnevni proizvodnji in odprtju severne meje Revoz lahko zapustili, je dodal.

Ob tem je posebej opozoril, da Revoz nočne izmene ni ukinil, temveč se še ni odločil za njen ponovni zagon. Odpuščeni maja in junija bodo imeli po Pungaršičevih besedah pri poznejšem morebitnem vnovičnem zaposlovanju prednost.

Po Revozovih podatkih brez polovične nočne izmene trenutno dnevno izdelajo 630 vozil oz. približno 150 manj, kot so jih v dveh izmenah in pol. To dnevno proizvodnjo bodo ohranili, so zagotovili. Potrdili so tudi, da se Revozovi oz. Renaultovi načrti, po katerih bodo predvidoma v prihodnjih mesecih začeli izdelovati električni twingo, niso spremenili.

Bobo
V Revozu še vedno proizvajajo peto generacijo clia, twingo in električni smart forfour.

Ohranili so proizvodnjo vseh treh avtomobilskih modelov, ki so jih izdelovali pred epidemijo novega koronavirusa. Tako še naprej proizvajajo peto generacijo clia, twingo in električni smart forfour.

Odločitev, da polovične nočne izmene za zdaj ne bodo zagnali, so po navedbah družbe sprejeli zaradi negotovih razmer na svetovnem avtomobilskem trgu, ki so posledica epidemije covida-19, in doslej zbranih informacij o padcu naročil na globalni ravni.

Revoz je zaradi epidemije sredi marca za šest tednov zaustavil proizvodnjo. V dveh izmenah so v Novem mestu ponovno začeli delati v začetku maja, za 12. maj pa napovedali še zagon polovične nočne izmene, vendar do tega ni prišlo.