Sredi epidemije 25-odstoten upad pobranih davkov in dajatev

Tudi Furs si mora zategniti pas

J.P./STA
19. 5. 2020, 17.03
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 17.35
Deli članek:

Finančna uprava RS (Furs) je v letošnjem aprilu pobrala 1,2 milijarde evrov javnih dajatev, kar je 402 milijona evrov oz. 25 odstotkov manj kot pred letom dni.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Že marca, ko je bila sredi meseca razglašena epidemija novega koronavirusa, je bil padec štiriodstoten.

Dobri dve petini manj

Vseh davkov se je aprila v državni proračun steklo 573 milijonov evrov, kar je dobri dve petini manj kot aprila lani. Pri tem je bil opazen zlasti 55-odstoten padec prilivov od davkov na dohodek in dobiček ter znotraj tega skoraj 80-odstoten padec davka od dohodkov pravnih oseb.

Nekaj blažji je bil v mesecu, ko so bile zaradi vladnih ukrepov ob epidemiji neživilske trgovine večinoma zaprte, padec prilivov od davka na dodano vrednost (DDV). V državni proračun se ga je steklo 228,1 milijona evrov, kar je 35,5 odstotka manj kot aprila lani.

V prvih štirih mesecih

Večina trgovin je morala vrata zapreti 16. marca, odprte so lahko ostale le trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi in nekatere specializirane prodajalne. Potem ko so prilivi od DDV v prvih dveh mesecih še rasli, so bili marca s 187 milijonov evrov DDV za skoraj 30 odstotkov manjši kot februarja. Aprila so se torej spet povečali, seveda pa niso dosegli februarske ravni.

Od konca marca je vlada postopoma širila nabor trgovin, ki so lahko bile odprte, denimo trgovine s pasjo hrano, vrtni centri, trgovine z gradbenim materialom ter specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles. S 4. majem so lahko začele z obratovanjem vse prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov z izjemo tistih v nakupovalnih središčih, od tega ponedeljka pa so spet lahko odprte vse trgovine. V maju je torej verjetno pričakovati dodatno rast pobranega DDV.

Vplačila prispevkov za socialno varnost so se aprila ustavila pri 390 milijonov evrov. To je več kot ena tretjina manj kot v mesecih marcu in tudi februarju ter odraža stanje na trgu dela, kjer se je število brezposelnih prejšnji teden povzpelo nad 90.000. Najhitrejša je bila po razglasitvi epidemije rast števila brezposelnih v prvi polovici aprila.

V letošnjih prvih štirih mesecih skupaj je finančna uprava pobrala 5,5 milijarde evrov vseh javnih prihodkov, kar je 298,8 milijona evrov oz. 5,2 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2019. Pri tem so se prilivi od vseh vrst davkov zmanjšali za 12,7 odstotka na 2,8 milijarde evrov, od socialnih prispevkov pa za 3,5 odstotka na 2,2 milijarde evrov.