Skoraj dva milijona evrov težak posel

Nemci potrdili, certifikat za kirurške maske, namenjene slovenskim bolnišnicam, je ponarejen

R.T.
19. 5. 2020, 12.02
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 13.36
Deli članek:

Dokumentacija, priložena zaščitnim maskam, ki jih je zavodu za blagovne rezerve dobavilo podjetje SLA Marketing, je lažna, razkriva portal Necenzurirano.si.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Uredništvo Necenzurirano.si je v zadnjih dneh pridobilo dokumentacijo, ki razkriva, da je zavod za blagovne rezerve od enega največjih dobaviteljev kupil zaščitne maske z vprašljivimi certifikati. Dobavitelj? Podjetje SLA Marketing iz Destrnika z lastnikom v ameriški davčni oazi Wyoming. Pod vprašajem je kar dva milijona kirurških mask tipa 2R, najboljših mask, ki se uporabljajo v zdravstvu, za katere je podjetje predložilo certifikat nemške certifikacijske družbe TÜV SÜD, poročajo na portalu. Dodajajo, da so jim iz te družbe ravnokar potrdili, da gre za ponarejen certifikat, ki ga nikoli niso izdali, zdaj pa ga bodo uvrstili tudi na »črno listo.« 

Pogodba je sicer težka 1,8 milijona evrov, podjetje SLA Marketing pa jo je z zavodom podpisalo 14. aprila. »Ponudbo so poslali teden dni pred tem, ko so na blagovnih rezervah že imeli podpisane pogodbe za ogromne količine mask, vendar nobena od teh dobav še ni bila realizirana,« so še navedli na portalu Necenzurirano.si ter dodali, da je učinkovitost preverjanja dokumentacije dobaviteljev, ki so v Slovenijo uvažali zaščitno opremo, tako pod velikim vprašajem. To nalogo je pri nas opravljala družba Bureau Veritas. Zaradi lažne dokumentacije pa se poraja tudi vprašanje o sami kakovosti teh mask, ki so namenjene varovanju zdravstvenega osebja v slovenskih bolnišnicah. 

Pri podjetju po navebah portala sicer trdijo, da teh mask niso dostavili niti zavodu niti posameznim bolnišnicam, sporen certifikat pa da je povezan s ponudbo, ki ni bila realizirana. Državi naj bi po lastnih besedah dobavili druge zaščitne maske z ustreznim certifikatom. Na portalu se posledično upravičeno sprašujejo, zakaj so na blagovnih rezervah predstavili kot dokazilo o ustreznosti mask dobavitelja SLA Marketing predložili certifikat, ki se je izkazal za ponarejenega? Več informacij o spornem certifikatu je na voljo na portalu Necenzurirano.si, kjer so se za odgovore že obrnili na zavod za blagovne rezerve, ministrstvo za gospodarstvo, bolnišnice in Bureau Veritas.