Tudi o odprtju meje z Italijo

Jelko Kacin: "Odeja, s katero se želimo v tej krizi pokriti in zmanjšati posledice podhladitve našega gospodarstva, je vedno prekratka"

A.S.
19. 5. 2020, 12.34
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 13.42
Deli članek:

Je tretji protikorona sveženj tudi zadnji? To pravi Jelko Kacin.

Bobo
Jelko Kacin

Danes je pred kamere, kot je v navadi, stopil uradni govorec vlade za obveščanje javnosti o ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa Jelko Kacin

Na pomembno vprašanje, ali je tretji sveženj zadnji večji zakonodajni predlog protikorona zakonodaje ter ali lahko turizem pričakuje dodatno pomoč, je Kacin odgovoril: "Odeja, s katero se želimo v tej krizi pokriti, in zmanjšati posledice podhladitve tega našega gospodarstva, je vedno prekratka. Danes bo sprejet sklep, koliko sredstev mora vlada mora vlada nameniti za financiranje tretjega svežnja. Ali bo zadnji, bomo lahko videli čez čas". Vladni govorec je povedal, da veliko težavo predstavlja pomanjkanje finančnih sredstev, "saj banke ne dajejo nekaterih kreditov. Vlada bo sproti spremljala dogajanje na finančnem trgu in dogajanje na splošno. Vlada namreč mora tedensko oceniti, kaj se je spremenilo".

Prehodi meje

Potrdil je, da je Hrvaška trenutno edina država, s katero je danes možen prehod meje brez omejitev. Pripravlja se epidemiološka ocena za Madžarsko, "kar je predpogoj za uvrščanje na seznam držav za prehod meje brez omejitve". Kdaj se bo na tem seznamu znašla tudi Avstrija je, po besedah govorca vlade, odvisno od odzivnosti naše severne sosede. "Tudi zaradi dejstev, ki jih naša javnost pozna. Hudo žarišče je bilo v Ischglu, sledijo zasebne tožbe, kot tudi kolektivne, zlasti iz Skandinavije jih je precej. Ko bo Avstrija naslovila ustrezno ta vprašanja, verjamemo, da bodo pogoji za tak dogovor z Avstrijo tudi izpolnjeni. Vsekakor je bila na naši strani v pogovoru z ministrico, pristojno za turizem, in s strani podpredsednika vlade ministra Počivalška zelo jasno izrečeno pričakovanje, da si želimo sprostitve v najkrajšem možnem času," je navedel Kacin. 

Glede Italije pa pričakujejo pogovore na najvišji strokovni ravni o tem, kakšno je epidemiološko stanje pri zahodnih sosedih ter kakšna je napoved. "Brž ko se bodo na tem nivoju strokovnega ocenjevanja epidemiološkega stanja dogovorili, bo sledil tudi operativni dogovor, kdaj in pod kakšnimi pogoji ter s kakšnimi omejitvami, bi se lahko sprostil tudi prehod čez italijansko mejo.  Medtem velja, da dnevni migranti iz Italije k nam prihajajo pa tudi naši državljani odhajajo v Furlanijo-Julijsko krajino pa tudi tranzit, ki poteka čez te države nemoteno poteka," je dodal govorec vlade.