»Odcepljeno višinsko jedro«

Kaj nas čaka? Opozarjajo, da lahko udarijo tudi silovitejši nalivi s točo, lahko pa se rodi tudi miš ...

S.R.
19. 5. 2020, 08.37
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 10.47
Deli članek:

Ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si pretijo, da se lahko zlasti na jugovzhodu Slovenije popoldne in zvečer pojavijo tudi močnejše nevihte s silovitejšimi nalivi in točo.

STA
Fotografija je simbolična.

Pri Agenciji RS za okolje (Arso) so nekoliko bolj previdni. Napovedujejo, da bo danes pretežno oblačno, ti oblaki pa bodo občasno na tla spustili tudi kakšno kapljo. Zlasti popoldne so možne posamezne nevihte, deževalo pa bo tudi ponoči. Padavine bodo do jutri zjutraj oslabele. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem do 24 stopinj Celzija. 

Najnižje jutranje temperature v sredo bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija. Tudi jutri bo po navedbah agencije Arso sprva še precej oblačno, padavine pa bodo dopoldne ponehale, in sicer najpozneje na jugu. Popoldne se bo postopno jasnilo. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Veter bo proti večeru slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija. V četrtek in petek bo sončno, veter pa bo postopno ponehal, zaključujejo.

Arso
Vreme popoldne.

Možna večja odstopanja

Pri Neurje.si pa so včeraj izdelali podrobnejšo prognozo neviht, za katere bo po njihovih besedah poskrbelo »odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka s plitvim ciklonom,« ki se čez Apeninski polotok približuje našim krajem. Napovedujejo, da bo lahko ponekod za krajši čas tudi nekaj sonca, a se bodo na Hrvaškem pojavljale nevihte, ki bodo potovale proti Sloveniji. Posledično bodo zlasti v južni polovici Slovenije prisotne lokalne nevihte, ob katerih so možni »silovitejši nalivi in sunki vetra, lahko tudi manjša toča.« Verjetnost za močnejše nevihte bo največja pozno popoldne in zvečer, pri čemer silovitejši nalivi in toča pretijo zlasti skrajnemu jugovzhodu države, torej ponovno Beli krajini. 

"Del obale je iz smeri Istre prešla močnejša nevihta s silovitejšim nalivom. Nevihto bi lahko spremljala tudi manjša toča in močnejši sunki vetra," pa so sporočili malo pred 10. uro.

Sicer pa bo nevihtno predvsem nad območjem »severnega Jadrana (Primorska, Furlanija, Istra),« še napovedujejo in dodajajo, da največjo verjetnost za nastanek močnejši nevihtnih celic pričakujejo »na območju južnega dela centralne Hrvaške, kjer se bo po zadnjih izračunih nekaterih meteoroloških modelov nabralo največ potencialne konvektivne energije, ki bo v kombinaciji z ostalimi dejavniki, vplivala na razvoj nevihtnih celic.« 

Pri potralu še poudarjajo, da bo na naše kraje »tokrat vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, ki se bo nahajalo južno od nas. Ob takšnih postavitvah zračnih mas je napovedovanje vremena, še posebej ploh in neviht, najzahtevnejše in najmanj zanesljivo. Možna so večja odstopanja.«