Nekatere trgovine prilagodile vstop in izstop

Nakupovalna središča ne samevajo, obisk precejšen, številne trgovine ponujajo popuste

A.S./STA
18. 5. 2020, 13.03
Posodobljeno: 18. 5. 2020, 14.25
Deli članek:

Ob današnji obširni sprostitvi ukrepov proti epidemiji so po državi zaživela tudi večja nakupovalna središča. Že dopoldne so zaznali precejšen obisk. Trgovine so uvedle različne ukrepe za zagotavljanje varnosti. Vse imajo ob vhodu razkužila in opozarjajo na varnostno razdaljo, nekatere so prilagodile tudi vstop in izstop iz prodajalne.

STA
Nakupovalne središče Qlandia Kranj v jutranjih urah

V nakupovalnih središčih SES se veselijo, da so vse njihove trgovine in lokali lahko spet odprti. Nakupovalna središča bodo načeloma obratovala po starem delovnem času, ob nedeljah pa bodo v skladu z vladnim odlokom zaprta, je povedal direktor upravljalca omenjenih nakupovalnih središč Toni Pugelj.

Trgovski centri SES sicer skušajo obiskovalcem ponuditi čim bolj sproščen obisk, ob hkratnem zagotavljanju varnosti. Med drugim redno razkužujejo točke, kot so držala ograj in tekočih stopnic ter gumbi v dvigalih in na bankomatih, poskrbljeno je tudi za dovod svežega zraka. Na voljo so razkužila za roke, spremljajo in nadzirajo tudi število obiskovalcev.

Pod okrilje SES sodi tudi novo nakupovalno središče v Ljubljani, imenovano Aleja, ki bo vrata vseh trgovin in gostinskih lokalov odprlo v sredo. Takrat bodo odprli tudi ozelenjeno aktivno streho. Medtem je že danes zaživelo največje nakupovalno središče Citypark, ki vabi z več kot 120 trgovinami in gostinskimi lokali.

Že v prvih urah polne roke dela

Odprta vrata trgovin so danes privabila mnoge kupce. V Planetu Koper je bilo parkirišče že dopoldne skoraj polno zasedeno, nekatere trgovine pa so bile nadpovprečno obiskane. "Je več ljudi. Osebno nisem pričakovala, da jih bo toliko," je povedala pomočnica vodje modne trgovine Bershka. Že v prvih urah poslovanja so na trenutke dosegli največje dovoljeno število strank, ki jih lahko sprejmejo naenkrat, kar glede na površino trgovine pomeni 17 strank.

"Prvenstveno nam je pomembna varnost, tako kupcev kot zaposlenih," je dodala. Med drugim tako pred vhodom v trgovino stoji študent, ki nadzoruje število kupcev, poleg razkuževanja rok preverjajo, ali stranke nosijo zaščitno opremo. Za zagotavljanje obvezne varnostne razdalje je za pomerjanje oblek odprta le vsaka druga kabina, te pa po vsaki uporabi razkužijo s paro. Da bi se izognili morebitni gneči, so preuredili ureditev trgovine.

Tudi v koprskem Hervisu so z nestrpnostjo pričakovali ponovno odprtje in za svoje stranke med drugim pripravili dodatne, otvoritvene popuste, je za STA pojasnil vodja koprske poslovalnice Miha Knaus. Manj kot dve uri od odprtja so zaposleni imeli polne roke dela s strankami. "Veseli smo dobrega odziva že prvi dan in se veselimo tudi nadaljnjih dni," je dodal Knaus.

Največ kupcev v trgovinah z oblačili in obutvijo

V kranjskem nakupovalnem središču Qlandia, kjer so danes vrata odprle vse trgovine, je bilo dopoldne več ljudi, kot jih je bilo običajno pred epidemijo v dopoldanskih urah med tednom, kakšne posebne gneče pa vseeno ni bilo. Največ kupcev je bilo v trgovinah z oblačili in obutvijo, ki so bile v zadnjih dveh mesecih zaprte, pri čemer pa ni posebej izstopalo povpraševanje po otroških oblačilih in obutvi. Še več kupcev pričakujejo v popoldanskem času, saj so se številni že vrnili v službe, številni otroci pa v šole.

Precej trgovin ob ponovnem odprtju ponuja popuste, uvedli so tudi različne ukrepe za zagotavljanje varnosti. Ljudje so se večinoma na ukrepe, vključno z nošenjem mask, v zadnjih tednih že privadili, zato pri spoštovanj pravil ne opažajo kakšnih posebnih težav.

STA
Nakupovalne središče Qlandia Kranj v jutranjih urah

Poskrbljeno za razkuževanje površin

V Planetu Tuš Celje je bilo dopoldne obiskovalcev prav tako veliko, parkirišče pred nakupovalnim centrom je bilo skoraj polno. V tem nakupovalnem središču so sicer odprli vseh sedem vhodov in izhodov v center, ki zagotavljajo nemoteno pretočnost skupaj s širokimi nakupovalnimi potmi. V prodajalni obutve Ars so povedali, da so že imeli več kupcev, ti počasi prihajajo tudi v tamkajšnjo knjigarno.

STA je v centru spregovorila z nekaj obiskovalci. Obiskovalka Cvetka je prišla z vnukom, ki mu je želela kupiti igračo. Med zaprtjem sicer trgovin po lastnih navedbah ni pogrešala. Prav tako se je po nakupe skupaj z družino odpravila Gordana, ki je pojasnila, je morala kupiti nova oblačila in čevlje za hčer, ki je stare že prerasla. Če ne bi bilo nujno, danes ne bi prišla v trgovino, je dodala in pojasnila, da zase sicer naročuje predvsem preko spleta. Tudi nakupovalka Roza je prišla nakupit oblačila zase in za vnukinjo.

"V centrih bomo poskrbeli za čistočo in razkuževanje površin, sproti s posebnimi obvestili ozaveščamo kupce, zaposlene in dostavne službe. Prav tako povečujemo število razkužilnih mest, ki bodo na voljo, s posebnimi obvestili bomo opozarjali obiskovalce na upoštevanje varnostne razdalje med gibanjem, higieno rok in kašlja ter omejujemo število oseb v centru, prav tako omejujemo število sedežev na klopeh po centru in z oznakami nakazujemo smer gibanja po nakupovalnih hodnikih," je  povedala tiskovna predstavnica Tuša Anja Marjetič.

V največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark so veseli, da so ob upoštevanju ustreznih varnostnih ukrepov končno lahko spet odprli vrata vseh prodajaln in lokalov. Kupce prosijo, da jim pomagajo s tem, da upoštevajo ustrezno varnostno razdaljo, plačujejo z uporabo brezstičnih plačilnih kartic ter medsebojne stike med nakupom omejijo na najnujnejše.

V mariborskem nakupovalnem središču sta za obiskovalce v kletni etaži parkirišča odprta dva vhoda, in sicer vhod ena in vhod šest, odprt je tudi vhod tri iz smeri Titovega mostu.