fitnes centri in bazeni?

Na morje? Kacin: Dovoljeno je vse na vodi in pod njo, zato je logično, da se lahko na obali tudi sončimo, če upoštevamo razdaljo

A.S.
18. 5. 2020, 12.22
Posodobljeno: 18. 5. 2020, 13.17
Deli članek:

Kot je zdaj že v navadi, je ob 11. uri pred kamere stopil uradni govorec vlade za obveščanje javnosti o ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa Jelko Kacin.

Bobo
Portoroški pomol (fotografija je simbolična)

Na vprašanje, kdaj se bodo odprli fitnes centri in bazeni za splošno javnost, je Kacin povedal, da "fiksnega datuma še ni, le delovni datum". Slednjega v tej fazi še ni želel razkriti. "Odvisno je od tega, kdaj bo Nacionalni inštitut za javno zdravje dal priporočila za rabo omenjenih objektov. Pri fitnesih se pojavlja težava, da se sprošča veliko aerosolov, najprej bo treba določiti število ljudi na določeno površino, pa tudi kakšno in kako pogosto naj bo prezračevanje. Ko bo to znano, si lahko obetamo odprtje fitnesov in velnesov," je pojasnil Kacin.

Sončenje na plažah?

Ob upoštevanju varnostnih ukrepov je z današnjim dnem omogočeno tudi odpiranje kampov in plaž. O tem, kakšen bo režim obiskovanja ter ali bo potrebno morebitno merjenje telesne temperature oziroma predvsem, ali lahko obiskovalci posedajo na plaži in se sončijo, je Kacin poudaril pomen medosebne razdalje. "Dovoljeno je vse na vodi in pod vodo, pa tudi v podzemnem svetu. Če je dovoljeno vse to, potem je jasno, da se lahko na obali sončimo, če upoštevamo medosebno razdaljo," je izpostavil govorec vlade in navedel, da v imenu upraviteljev plaž glede merjenja telesne temperature ne more odgovoriti. "Morda se bodo lotili tudi tega".

Kopalna sezona na slovenski obali se uradno sicer ni začela, a so upravljavci plaž ob sproščanju ukrepov zaradi koronavirusa nanjo že dobro pripravljeni. Na centralni plaži v Portorožu, ki jo upravlja Okolje Piran, se pripravljajo na uradno odprtje sezone 15. junija, pri čemer bi ob lepem vremenu lahko z njo začeli že s 1. junijem, je za STA pojasnil direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič.

Sicer že zdaj velja, tako kot pred izbruhom epidemije, da lahko posamezniki plažo uporabljajo. "Ob normalni uporabi, normalnem obnašanju, ni nič prepovedano," je pojasnil Gašpar Mišič, ki pa je opozoril, da se moramo vsi zavedati, da je virus še vedno med nami.

Ob drugačni razporeditvi ležalnikov, ki bo zagotavljala večji razmik med uporabniki, nameravajo tudi poostrili nadzor, da ne bi prišlo do kršitev varnostnih pravil, sicer pa prvi mož Okolja Piran ne pričakuje težav. "Pričakujem, da se bo sezona odvila normalno, pač z nekimi drugačnimi vedenjskimi vzorci," je dodal.