kontrola ostaja

To je novi režim na slovenskih mejah. Kdo lahko vstopi in kdo ne? Kako pa na Hrvaško?

B.K.
18. 5. 2020, 11.41
Posodobljeno: 18. 5. 2020, 12.08
Deli članek:

Prehajanje meja je trenutno dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah in na odprtih mejnih prehodih.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vlada je včeraj spremenila odlok o odrejanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Spremembe so tudi glede vstopa iz tujine. Po novem bodo prehodi možni le na kontrolnih točkah in na odprtih mejnih prehodih, je na današnji novinarski konferenci dejala vodja sektorja mejne policije Melita Močnik. To velja tako za notranjo, evropsko mejo, ki jo Slovenija deli z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, kot za zunanjo, schengensko mejo s Hrvaško. Prenovljeni odlok daje slovenskim mejnim organom pravico, da zavrnejo vstop v Slovenijo tujim državljanom (tudi evropskim), razen tistim, ki si v Sloveniji lastijo nepremičnine.

Katere kontrolne točke so odprte in katere se še bodo odprle, slovenski organi usklajujejo s sosednjimi državami.

RTVSLO
Vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik.

Pogoji vstopa v državo so naslednji:

- Za državljane Republike Slovenije omejitev za vstop v državo ni. Morajo pa slediti ukrepom in navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ostati v karanteni, če sumijo, da bi lahko bili okuženi. Enako velja za vse slovenske državljane, ne glede na to, ali imajo v Republiki Sloveniji urejeno bivališče ali ne.

- Drugi državljani EU lahko v Slovenijo zaenkrat nemoteno vstopajo le, če si na ozemlju Republike Slovenije lastijo zemljišča. Tisti tujci iz držav članic EU, ki v Sloveniji nimajo nepremične lastnine pa so lahko na meji zavrnjeni. Vlada bo sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo, in sicer na podlagi NIJZ ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah in tehničnih dogovorov Ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami, državami članicami Evropske unije in državami schengenskega območja.

- Državljani tretjih držav pa morajo izkazovati nujnost razloga potovanja v EU. Vstopajo lahko torej le tisti, ki pridejo k nam z namenom opravljanja dejavnosti prevozništva, zaradi drugih gospodarskih razlogov, zaradi družinskih razlogov, ali če si pri nas lastijo nepremičnino.

NIJZ že pripravlja presojo epidemioloških slik sosednjih držav. Ko bo ta pripravljena, bo mogoče bolj natančno predvideti, kdaj se bodo meje začele odpirati.

Močnikova je ob tem še razložila, da slovenski državljani, ki so vstopali v Republiko Hrvaško pri tem niso imeli problema, če so se odpravljali na svojo posest na Hrvaškem. Prav tako so hrvaški mejni organi v državo spuščali tiste državljane Slovenije, ki so imeli vavčerje oziroma dokazila o turističnih nastanitvah.