Z masko na stranišče

To so pravila za strežbo v notranjosti gostinskih lokalov

G.G.
17. 5. 2020, 18.50
Posodobljeno: 17. 5. 2020, 18.58
Deli članek:

V ponedeljek bodo lahko gostinci postregli tudi v notranjosti lokalov.

Reuters
V dunajskih lokalih birti strežejo z vizirji. Kako bo v Sloveniji?

Gostje bodo morali v zaprtih prostorih nositi masko pri prihodu do mize, odhodu od mize ter pri uporabi sanitarij. Nacionalni inštitut za javno zdravje za sanitarije priporoča razporeditev prostorov tako, da omogočijo zadostno razdaljo. Sušilniki za roke pa morajo biti izključeni.

V restavracijah in gostinskih lokalih med drugim svetujejo čim manj stikov med osebjem in gosti z uvedbo rezervacij ali brezstičnega naročanja hrane in pijače ter plačevanja. Svetujejo razporeditev miz z zadostno razdaljo, za omejevanje stikov pa je možna tudi uporaba fizičnih pregrad.

Svetujejo tudi, da naj ne uporabljajo samopostrežne ponudbe, kot so solatni bari ali plošče s hrano. NIJZ odsvetuje uporabo namiznih prtov in blazin za stole, če jih ni možno uspešno razkužiti po vsakem gostu.

Izvajalci turističnih in gostinskih storitev naj bi tudi preprečili zbiranje gostov ob čakanju na storitve, pri tem lahko uporabljajo oznake na tleh. NIJZ pa jim svetuje tudi, naj splošna priporočila in navodila tako za zaposlene kot goste namestijo na več vidnih mestih, vedno pa ob vstopu v objekte ali parke.