Elektronske vinjete

Novost pri vinjetnem sistemu z letom 2022

G.G./STA
16. 5. 2020, 12.01
Posodobljeno: 16. 5. 2020, 12.07
Deli članek:

Minister za infrastruktro Jernej Vrtovec je predstavil svoje načrte.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična

Elektronske vinjete za osebna vozila bodo po njegovih besedah uvedene s 1. decembrom 2021. "Predvidevam, da bo sistem podoben kot za tovornjake in vezan na obstoječo infrastrukturo," je povedal v pogovoru za sobotno izdajo Dnevnika.

"Z Darsom pripravljamo zakonodajno pravno podlago in menimo, da je ta datum realen," meni Vrtovec, ki zagovarja razvoj trajnostne oblike mobilnosti, bomo po njegovem ceste še dolgo potrebovali. Širitev odsekov Ljubljana-Domžale in Ljubljana-Logatec v šestpasovnice bi izboljšale prometno pretočnost, a tudi to po ugotovitvah študije Darsa ne bo dovolj učinkovito.

V 10 letih po njegovem lahko dosežemo, da bi ljudje v večji meri uporabljali javni železniški prevoz. "Na ministrstvu pripravljamo zakonsko podlago za ustanovitev infrastrukturnega sklada, iz katerega bi se financirale investicije v železniško in cestno infrastrukturo," je povedal in dodal, da računajo, da bi na ta način lahko pridobili okrog 180 milijonov evrov na leto.

Tivolski lok po njegovih besedah bo. "Je nujen, ker razbremenjuje ljubljansko železniško postajo, zlasti pa bomo s tem izboljšali pretočnost med primorsko in gorenjsko progo. Upam, da bo proga umeščena v prostor v roku pol leta ali enega leta," je dejal. 

Glede prenosa projekta gradnje drugega tira na Slovenske železnice je povedal, da se bo prenos z družbe 2TDK zgodil, če bo to pravno mogoče in če bo analiza pokazala pozitivne koristi za izvedbo projekta. "Glede tega ves čas sodelujemo tako s Slovenskimi železnicami kot z 2TDK. To razmišljanje, ali bi bil prenos smotrn, zdaj prehaja v sklepno fazo," je povedal.