Smernice za delo

Bodo lahko prvi nastanitveni obrati konec tedna že sprejeli goste?

J.P./STA
14. 5. 2020, 09.20
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 09.32
Deli članek:

V turističnih nastanitvenih obratih še nimajo navodil oz. priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za obratovanje v času umirjanja epidemije novega koronavirusa.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Nov odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji prepoveduje delovanje nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centrov, bazenov, vodnih aktivnosti ter diskotek in nočnih klubov.

"Na zbornici seveda pozdravljamo sproščanje ukrepov. Je pričakovano, saj bolj ali manj sledi predlogu, ki smo ga pripravili skupaj s turističnimi združenji," je povedal prvi mož Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo. 

Želijo si, da bi bili čim prej objavljeni tudi ukrepi oz. smernice za poslovanje, da se družbe lahko pripravijo, in upajo, da bo situacija taka, da bo možno čim prejšnje sproščanje preostalega dela turizma, je še dodal.

Kateri obrati se sploh lahko odprejo

TGZS in druga turistična združenja so sicer pripravili svoj predlog navodil za delo na podlagi smernic Svetovne zdravstvene organizacije za turizem. A priprava končnega dokumenta je v rokah NIJZ in turistično gospodarstvo nanj še čaka.

Prav tako na zbornici nimajo natančnih informacij o tem, kateri nastanitveni turistični obrati se sploh lahko odprejo v skladu z vladnim odlokom. "To še preverjamo. Čim prej želimo podati korektno informacijo našim članom, saj nas ti tudi kličejo, a še nimamo odgovora. Si pa želimo, da bi bilo čim prej zelo nazorno pojasnjeno," je dejal Pobegajlo.

Na vprašanje, ali bodo lahko prvi nastanitveni obrati konec tedna že sprejeli goste, Pobegajlo pravi, da bo brez objavljenih smernic NIJZ to težko. "Podjetja se sicer pripravljajo skladno s splošnimi usmeritvami. Tako da teoretično je to možno, praktično pa mislim, da bo prišlo do postopnega dviga zasedenosti," je še dodal.

Vlada je v sredo sprejela in v uradnem listu objavila nov odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Z njim je izrecno prepovedano delovanje nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centrov, bazenov, vodnih aktivnosti ter diskotek in nočnih klubov.

Vladni govorec Jelko Kacin je v sredo sicer med izjemami, ki še ne smejo odpreti vrat, izpostavil tudi mladinske hotele oz. hostle in planinske koče, vendar teh izjem v odloku ni zapisanih.