Pomisleki ob navodilih ministrstva za izobraževanje

"Razdalja med otroki v vrtcu in v prvi triadi? Kako? Kaj je tu v korist otrokom?"

A.S./STA
9. 5. 2020, 16.53
Deli članek:

Ministrstvo za izobraževanje je izdalo navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem. Učitelji pa se po družbenih omrežjih sprašujejo, kako bodo ta navodila uspeli izvesti v praksi. Ministrici Simoni Kustec predlagajo, da to leto do konca izpeljejo na daljavo ter prilagodijo kriterije za sprejem v srednje šole in na fakultete.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot pišejo, otroci niso odrasli. "Razdalja med otroki v vrtcu in v prvi triadi? Kako? Kaj je tu v korist otrokom? Kdo jim bo razložil, da bodo razumeli, res razumeli," se sprašujejo. Otroci prvega razreda po njihovih navedbah rabijo več mesecev, da se navadijo na šolski red, zdaj pa jih bodo za dober mesec navajali na drugačne razmere. Prevoz, prehrana, pouk, učilnice ... Ob tem opozarjajo, da nima vsaka šola v Sloveniji optimalnih pogojev.

"Kdo sestavlja te dokumente in piše, naj učitelji poskrbimo, da se otroci med seboj ne mešajo, da se ne srečujejo z drugimi skupinami, razredi med seboj?! Ali vsi nazaj v šolo ali nehajte," so poudarili.

"Izpeljimo to leto do konca na daljavo kot doslej, povejte nam katere vsebine lahko izpustimo iz učnih načrtov, prilagodite kriterije za sprejem v srednje šole in na fakultete. Organizirajmo varstvo za otroke staršev, ki ga nujno potrebujejo, vključimo študente pedagoških smeri, brezposelne učitelje, morebitne prostovoljce, prepričana sem, da je pot. Ravnatelji, učitelji in vzgojitelji bomo pomagali pri konstruktivnem iskanju rešitev. Vključite nas," se glasi eden od predlogov.

Predlagajo tudi, da zdaj poskrbijo za tiste otroke, ki resno potrebujejo pomoč, otroke iz socialno ogroženih družin, otroke s posebnimi potrebami, zdravstvenimi težavami ...

Zaposleni z maskami, otroci si naj ne bi delili igrač

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vrtcem in šolam v petek poslalo težko pričakovana navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol. Za prvo triletje osnovnih šol bo veljala omejitev do 10 otrok v skupini, omejitev do 15 otrok pa za učence devetih razredov osnovne šole in zaključnih letnikov srednjih šol, je razvidno iz priporočil, ki jih je pridobila STA.

V vrtcih bo lahko skupina prvega starostnega obdobja (od enega do treh let) štela do osem otrok, v drugem starostnem obdobju (od četrtega do šestega leta) pa bo lahko v oddelku do 10 otrok. Skupine naj se med seboj ne bi srečevale. Za zaposlene je priporočljivo, da uporabljajo masko, zlasti pri srečevanju s sodelavci in starši otrok. Za slednje je priporočilo, naj v vrtec ne vstopajo, če ni nujno, če že vstopajo, pa naj si nadenejo masko. Otroci naj si ne bi delili igrač, teh naj tudi ne bi prinašali od doma.

Vrtci in prva triada 18. maja, 25. maja učenci devetih razredov

Za zdaj velja, da naj bi vrtce odprli 18. maja, isti dan pa naj bi v osnovnih šolah stekel tudi pouk za učence prvega triletja ter dijake zaključnih letnikov srednjih šol. 25. maja naj bi v šole odšli še učenci devetih razredov osnovne šole.