Slovenija

Burna razprava: "V svetu niso veljale normalne tržne razmere, ampak Teksas"

STA
8. 5. 2020, 22.05
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 22.08
Deli članek:

Obravnava vladnega poročila o nabavi zaščitne opreme je minila v znamenju ostre izmenjave mnenj med predstavniki vlade, ki so poročilo zagovarjali, in opozicijo. Predlagani sklep je odbor v odsotnosti dela opozicije potrdil.

Bobo
V opoziciji so ocenili, da je poročilo pristransko, in opozarjali na po njihovi oceni sumljiva dodeljevanja poslov in na kaos ob nabavi mask.

Po uvodnih štirih urah postopkovnih zapletov so članice in člani odbora za gospodarstvo prešli na vsebinski del razprave o vladnem poročilu. To je sicer kritično do prejšnje in pohvalno do aktualne vlade glede zagotavljanja opreme za boj proti širitvi novega koronavirusa. 

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je povzel kronologijo nabav zaščitne opreme ter vlogo posameznih ministrstev in zavoda za blagovne rezerve, pa tudi razlike v cenah, kot je to razvidno iz vladnega poročila. Priznal je, da izkušenj s tovrstnimi nabavami niso imeli, a zatrdil, da so ravnali v najboljši veri. 

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damijan Jaklin je med drugim izpostavil prizadevnost sil civilne zaščite in sil zaščite reševanja pri obvladovanju epidemije. Med drugim je pojasnil, da je bilo v marcu aktivnih skoraj 3000, v aprilu pa več kot 4000 pripadnikov civilne zaščite, dejavne so bile tudi prostovoljne sile humanitarnih organizacij, gasilcev, tabornikov in skavtov. 

Po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Toneta Kajzerja se je diplomacija v reševanje težav s pomanjkanjem opreme vključila z vsemi silami. Njihove intervencije so bile bistvenega pomena za zagotovitev dobav v času, ko se je Slovenija soočala in se še sooča ne samo s pomanjkanjem opreme in tudi z možnostjo razvoja bistveno slabše epidemiološke slike. 

Pristransko, sumljivi posli ...

Od članic in članov odbora so sprva povečini razpravljali predstavniki opozicije. Trdili so zlasti, da je vladno poročilo izrazito pristransko, in opozarjali na nepreglednost dobav in na sume korupcije ob nabavah zaščitne opreme. Opozarjali so na po njihovem mnenju sumljiva dodeljevanja poslov določenim podjetjem, pa tudi na avanse, ki so jim bili za zaščitno opremo plačani vnaprej. 

Poslanka LMŠ Tina Heferle je tudi zavrnila očitke Šarčevi vladi glede neprimernega odziva na potrebe po zaščitni opremi. Zatrdila je, da je prejšnja vlada v tem pogledu ravnala proaktivno in odgovorno oz. s takšno intenziteto, kot so jo narekovale tedanje razmere v državi. Njen poslanski koleg Robert Pavšič se je dotaknil nekaterih konkretnih poslov za časa aktualne vlade, v katerih naj bi prišlo do vplivanja na pristojne za izbor točno določenih podjetij. 

Poslanka Levice Violeta Tomić je med domnevno spornimi ravnanji vlade izpostavila zavrnitev posla z zaščitno opremo, pri katerem so posredovali predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu). Problematizirala je nabave preko posrednikov in dogajanje označila za največjo afero v Sloveniji po orožarski. 

Zelo kritičen do ravnanja vlade je bil tudi Miha Kordiš iz iste poslanske skupine, ki je vlado označil kar kot "tolpo kriminalcev", današnjo sejo pa kot farso. Sredi razprave je v imenu poslanske skupine napovedal obstrukcijo. 

Poslanec SAB Marko Bandelli je ponovno izpostavil "totalen kaos pri nabavi mask". Meira Hot iz SD pa je problematizirala vprašanje centraliziranih nabav preko zavoda za blagovne rezerve. 

Koalicija odgovarja

Vladno poročilo se prihodnji teden seli še na plenarno sejo DZ. Poslanke in poslanci ga bodo predvidoma obravnavali v četrtek.

Na očitke opozicije je povečini odgovarjal Cantarutti. "Z današnje perspektive je vse videti tako enostavno. Takrat se je bilo treba odločiti," je poudaril. Med drugim je pojasnil, da je ponudba, pri kateri je posredoval Sazu, predvidevala vnaprejšnja plačila, sukcesivne dobave in dobavljivost šele v štirih do šestih tednih. 

Proti koncu več kot 11-urne razprave so se vendarle oglasili tudi nekateri koalicijski člani odbora. Gregor Perič iz SMC je ocenil, da so nekateri ob dejstvu, da je v Slovenija v tujini prepoznana kot ena najuspešnejših držav pri spopadanju z novim koronavirusom, čisto spolitizirali vprašanje nabav. 

Tako Perič kot Andrej Černigoj iz NSi sta opomnila, da so se na Primorskem, od koder prihajata, s strahom ozirali na dogajanje na italijanski strani. Poslanec SMC Branislav Rajić pa je iz vsebine poročila povzel, da je bila začetna situacija huda, da so se sicer dogajale napake, ki pa se ne bodo ponovile. 

Marko Pogačnik (SDS) je dodal, da bodo o morebitnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme presojali pristojni organi. Je pa poudaril, da je trg v času pandemije koronavirusa ponorel. "V svetu niso veljale normalne tržne razmere, ampak Teksas," je opozoril. 

Koalicijske stranke so zaradi mnenja zakonodajno-pravne službe sicer popravile prvotno predlagane sklepe. Vendar pa je predstavnica službe Nataša Voršič tudi zadnjo različico označila za neustrezno. Kljub temu je odbor ob odsotnosti dela opozicije sklepa potrdil. Obstrukcijo glasovanja so ob Levici pred tem napovedali še v LMŠ in SD.