globa v višini od 3000 do 20.000 evrov

Če delodajalec ne bo izplačal dodatka, bo deležen visoke kazni

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
10. 5. 2020, 07.45
Posodobljeno: 10. 5. 2020, 08.36
Deli članek:

Delavci v gospodarskem sektorju, ki so v času epidemije na delovnih mestih ali stoodstotno opravljajo delo od doma in njihova plača ne presega trikratnika minimalne plače, so v skladu z interventnim zakonom upravičeni do izplačila neobdavčenega mesečnega dodatka v višini 200 evrov. Pa ga bodo res prejeli?

Profimedia
Če delodajalec ne izplača dodatka, ga lahko doleti globa v višini od 3000 do 20.000 evrov, so povedali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poleg dodatka bo oziroma je država delodajalce za delavce, ki v času epidemije delajo, oprostila plačila prispevkov za Zpiz, kar pomeni, da jim izplačilo kriznega dodatka ne bo povzročalo dodatnih finančnih bremen. Izplačilo dodatka je za delodajalce sicer zavezujoče, v nasprotnem primeru jih lahko doleti globa.

Živilski sektor je ves čas trajanja epidemije v polnem zagonu, zato so delavci upravičeni do izplačila dodatka. V podjetju Meso izdelki Žerak iz Podlehnika v Podravju so povedali, da so skupno 4000 evrov dodatka zaposlenim izplačali že za marec, za april bo ta znesek okoli sedem tisočakov. Dodatek izplačujejo v višini 200 evrov neto. Direktor Marko Žerak je dejal, da bodo delavci dodatek prejeli tudi za maj. Obenem je izrazil pričakovanje, da bi bilo smotrno na ravni države v prihodnje razmisliti o podobnem principu: manj državi in več delavcu.

V Perutnini Ptuj so pojasnili, da se bodo držali zakona in krizni dodatek v znesku, kot je predpisan, za marec in april izplačali. Zakonskim določbam bodo sledili tudi v Ptujskih pekarnah in slaščičarnah. Direktor Igor Ranfl je navedel, da nameravajo dodatek v višini 200 evrov za polne delovne ure izplačati za polovico marca, april in maj. Skupna višina izplačila za april bo po besedah direktorja znašala okoli 15.000 evrov.

Kaj pa komunalni delavci

Obe komunalni podjetji v regiji, ptujsko in ormoško, sta med epidemijo poslovali bolj kot ne nemoteno. Direktor KP Ptuj Janko Širec je pojasnil, da bodo za april za izplačilo dodatka na ravni podjetja namenili okoli 25.000 evrov. Enako načrtujejo za maj. V KP Ormož računajo, da bodo za izplačilo aprilskega dodatka namenili med 15.000 in 16.000 evri. V obeh podjetjih bodo izplačali zakonsko predpisan in neobdavčen znesek 200 evrov neto, izračun pa je odvisen od števila dni, ko je delavec v službi. Dodatek bodo izplačali tudi za maj.

Tudi večina kovinske industrije je ves čas epidemije v zagonu. Kidričevski Talum z okoli 1300 zaposlenimi dela ves čas, s prilagojenim delovnim procesom. Delavcem, ki so zbrali celotni fond mesečnih ur, bodo izplačali 350 evrov bruto mesečnega dodatka. Neto izplačila bodo zaradi različnih davčnih predpostavk, ki vplivajo na izračun plače, različna. Dodatek so izplačali za polovico marca, enako bo veljalo za april in glede na razmere računajo, da tudi še v maju.

Preživljajo agonijo

V ptujskem podjetju Mark Metal bodo krizni dodatek delavcem izplačali, čeprav so razmere v podjetju ta čas zelo zahtevne. »Krizni dodatek smo in bomo izplačali vsem, ki delajo v času razglašene epidemije, čeprav se srečujemo s pomanjkanjem dela in naročil. Izplačila za april bodo skupno znesla okoli 15.000 evrov, za marec pa 8000 evrov. To bo veljalo tudi za maj. Do zdaj smo še lahko sledili zakonu. Smo pa, milo rečeno, nad ukrepi države za pomoč gospodarstvu razočarani. Še zdaj se ne ve natančno, kako in koliko se bo za kaj namenilo, gledati pa bi morali že naprej in iskati rešitve. Sprva je delovalo obetavno, potem pa so se ukrepi zavlačevali in sestavljali tako, kot da se želimo okoristiti. Upamo, da se vsi zavedajo, kakšno agonijo preživljajo proizvodna podjetja zaradi ustavitve vsega čez noč. Zato je preveč enostavno govoriti samo o kriznem dodatku. V ozadju so naporna dogajanja, sestavljanje predlogov vladi, iskanje rešitev in pred nami je nedvomno težavno obdobje. Upamo, da se vsi tega zavedajo,« je poudaril tehnični direktor podjetja Dejan Radić.

Dva dodatka prodajalcem

Iz Mercatorja so sporočili, da je uprava odločitev o izplačilu tako imenovanega kriznega dodatka sodelavcem sprejela že pred uveljavitvijo interventnega zakona. »Osemnajstega marca smo s sklepom uprave kot prvi in po naših informacijah tudi edini trgovec uvedli posebni dodatek v višini 30 odstotkov osnovne plače vsem zaposlenim v operativni dejavnosti za opravljeno delo v izrednih razmerah. Ta sklep velja do preklica oziroma spremembe. Vsi zaposleni, ki izpolnjujejo z interventnim zakonom predvidene pogoje, bodo dobili tudi izplačilo dodatka po tem zakonu. Tako bo večina vseh zaposlenih v Mercatorju dobila dva dodatka; enega po sklepu Mercatorjeve uprave in enega v skladu z interventnim zakonom,« so navedli v Mercatorju.