Brnik

Fraport za pomoč prosil državo

B.K./STA
5. 5. 2020, 16.56
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 16.58
Deli članek:

Podjetje Fraport Slovenija je pripravilo predlog ukrepov, s katerimi bi mu država pomagala pri ohranjanju likvidnosti in pravočasnem dokončanju investicije v nov potniški terminal na brniškem letališču.

Bobo
Fraport se je za pravočasno izgradnjo novega terminala za pomoč obrnil na državo.

Omejitve za potniški promet veljajo od 17. marca, v času, odkar se na letališču izvaja le tovorni promet, pa so prihodki Fraporta drastično upadli. "Medtem so stroški, ki nastajajo z zagotavljanjem odprtosti letališča, veliki," izpostavljajo v upravljavcu brniškega letališča. Po pričakovanjih se bo tudi po sprostitvi ukrepov, kdaj to bo, še ni znano, potniški promet vračal počasi, so dodali.

V Fraportu so pripravili predlog ukrepov, s katerimi bi država lahko pomagala podjetju, da bi ohranilo likvidnost in da bi lahko v roku dokončalo investicijo v nov potniški terminal. Kot so zapisali v Fraportu, je bilo namreč odprtje po izvirni časovnici načrtovano do začetka predsedovanja Slovenije EU v drugi polovici leta 2021. "Predlog smo naslovili na resorno ministrstvo, podrobnosti bomo pokomentirali, ko ga bomo uskladili s pristojnimi," so zapisali v družbi.

Poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir je sredi aprila v pogovoru za Finance dejal, da bodo morali, če se bodo razmere nadaljevale, dokončanje terminala zamakniti. "Če bomo v takih razmerah naložbo želeli končati v roku, bomo potrebovali pomoč države," je dodal. Naložba je sicer ocenjena na 21 milijonov evrov.

Fraport Slovenija je lani ustvaril 47 milijonov evrov prihodkov in 8,7 milijona evrov čistega dobička, poslovanje povzema omenjeni časnik. Zaradi propada Adrie Airways, ki je na ljubljansko letališče pripeljala okoli polovico potnikov, so imeli januarja in februarja za približno četrtino manjše prihodke kot lani v tem času.