Mnenje strokovne skupine

Trenutno v državi dovolj ventilatorjev, minister za zdravje čaka na odgovore

J.P./STA
3. 5. 2020, 15.22
Posodobljeno: 3. 5. 2020, 15.28
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje bodo v ponedeljek odločili o razvezi pogodbe za dobavo zaščitne opreme, kot to zavodu za blagovne rezerve predlaga Geneplanet.

Bobo
Tomaž Gantar

Kot je pojasnil zdravstveni minister Tomaž Gantar, je malo presenečen, da se odgovornost zdaj prenaša na ministrstvo za zdravje, ki doslej ni sodelovalo pri nabavah opreme. Potrdil je, da je od v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve prejel dopis z vprašanjem, ali je smiselno pogodbo z Geneplanetom razdreti ali jo realizirati. Prav tako ga, kot je dejal Gantar, sprašujejo, ali ti ventilatorji, ki jih dobavlja omenjeno podjetje, ustrezajo potrebam slovenskega zdravstva za zdravljenje obolelih s covidom-19 ali že dobavljene ventilatorje podjetju Geneplanet vrnejo, kot to predlaga podjetje.

V državi je sicer zdaj 423 ventilatorjev, kar je po oceni strokovne skupine trenutno dovolj.

V podjetju Geneplanet so namreč zavodu za blagovne rezerve predlagali razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih ventilatorjev po dobavni ceni in vračilo predplačila ter razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene. Zatrdil je, da se zaradi poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme ime družbe pojavlja v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga, kar škoduje njenem ugledu. V javnosti se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, kakršnih je 110 Geneplanet že dobavil, do 15. maja pa jih mora v skladu s pogodbo dobaviti še 110. 

Gantar je pojasnil, da bodo na ministrstvu odločitev sprejeli v ponedeljek, da bodo lažje presojali, pa želi videti "celotno sliko". Zavod za blagovne rezerve je zato prosil za podatke o tem, koliko ventilatorjev je že bilo dobavljenih in koliko naj bi jih v Slovenijo še prišlo, katerega tipa, kdaj in po kakšni ceni. Prav tako Gantarja zanima, ali imajo ventilatorji, ki so dobavljeni, vse potrebne pripomočke, torej ustrezne vlažilce, cevi in kompresorje, oziroma ali je za to potrebno doplačilo in kolikšno. 

Preveliko število

Je pa Gantar že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje ventilatorjev zadolžen zdravnik Marko Noč. Po njihovih podatkih imamo v državi tudi skupaj s tistimi, ki jih je dobavil Geneplanet, 423 ventilatorjev, kar da je v tem trenutku dovolj, je pojasnil Gantar. Glede njihove uporabnosti pa je minister pojasnil, da je strokovna skupina ocenjevala 92 ponudb in potrdila 13 respiratorjev. Med temi potrjenimi so ventilatorji Siriusmed R30, kakršne je dobavil Geneplanet, "bolj na koncu vrste", pri čemer pa je potrebna njihova dostava skupaj z ustreznimi vlažilci, cevmi in kompresorji, je navedel minister. 

Po njegovih pojasnilih je zadnja dobava ventilatorjev štela okoli 136 naprav, med njimi pa je bilo okoli sto ventilatorjev tipa Siriusmed R30. Minister je dejal, da so naprave dobavljale tudi posamezne bolnišnice, zato je tudi njih zaprosil za podatke o že prispelih in o še naročenih napravah, tudi o njihovi vrsti in ceni. Pri tem je pojasnil še, da so denimo v Mariboru dokupili potrebne pripomočke za ventilatorje, ki so jih prejeli. 

"Potrebujem več podatkov, da ne bomo imeli na koncu koncev močno pretiranega števila teh aparatur v Sloveniji, glede na to, da so za delo z njimi potrebne tudi ustrezne ekipe, ki jih tudi nimamo v neomejenem obsegu," je še dodal Gantar in poudaril, da bodo odgovore zavodu za blagovne rezerve poslali v navedenem roku, torej v ponedeljek do 17. ure.