Sindikalni zaupnik

Izgubil zaposlitev, ker mu je bila odrejena samoizolacija

J.P./STA
28. 4. 2020, 21.53
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 21.59
Deli članek:

Obalni dom upokojencev Koper je sindikalnemu zaupniku Mitji Batagelju vročil izredno odpoved delovnega razmerja, ker se je držal odredbe hrvaških oblasti o 14-dnevni samoizolaciji in zato ni mogel na delovno mesto.

Profimedia
Delodajalec se je v postopku izredne odpovedi sicer skliceval na pojasnilo hrvaške epidemiološke službe, da delavec v spornem obdobju ni bil zaveden v registru za sledenje oseb v samoizolaciji.

Ko se je Mitja Batagelj 14. marca vračal z dela domov na Hrvaško, so mu hrvaški mejni organi na mejnem prehodu Dragonja odredili 14-dnevno samoizolacijo na njegovem naslovu na Hrvaškem, ob tem pa mu pojasnili, da mora v primeru kršitve plačati globo v višini najmanj 1100 evrov. Hkrati so mu odredili, naj stopi v stik z zdravnikom epidemiologom. Sindikalni zaupnik je o tem nemudoma obvestil delodajalca, prav tako pa se je ravnal po odredbi hrvaških organov, saj bi v nasprotnem tvegal visoko globo, so navedli v sindikatu.

Delodajalec je delavca v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi obtožil, da je neopravičeno izostal z dela, saj mu ni verjel, da mu je bila odrejena izolacija. Skliceval se je na to, da je v kritičnem obdobju ukrep obvezne izolacije, kot so ga izvajali hrvaški organi, veljal le za tiste, ki na Hrvaško vstopajo z območja Bele krajine. "Treba je poudariti, da je v spornem obdobju na strani hrvaških mejnih organih vladala zmeda, dobivali so različna navodila, kako ravnati glede odrejanja samoizolacije," pravijo v sindikatu in dodajajo, da je Batagelj uspel v kratkem času pridobiti potrdila policije in sanitarne inšpekcije, da je bil njegov izostanek od dela upravičen.

Delodajalec se je v postopku izredne odpovedi sicer skliceval na pojasnilo hrvaške epidemiološke službe, da delavec v spornem obdobju ni bil zaveden v registru za sledenje oseb v samoizolaciji. "To drži, saj takrat tak register sploh še ni bil vzpostavljen," opozarja sindikat.

V sindikatu so prepričani, da je delavec neizpodbitno dokazal, da mu je hrvaška mejna policija odredila samoizolacijo in da je posledično imel opravičljiv razlog za izostanek z dela. "Kljub temu mu je delodajalec 20. aprila povsem neutemeljeno izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi, s tem pa sindikatu otežil delovanje v tem kritičnem času, prav tako pa članom sindikata odvzel zaupnika, na katerega so se lahko zaradi njegove predanosti pri varovanju njihovih pravic vseskozi zanesli," so opozorili.