"ukrepi, ki ostajajo v veljavi, so še vedno nujni"

Omejitve gibanja med občinami odpravljene najpozneje po prvomajskih praznikih?

A.S./STA
28. 4. 2020, 20.42
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 22.06
Deli članek:

Vlada je danes sprejela tudi odgovor na dopolnitve pobude za presojo ustavnosti o omejitvah gibanja. Notranji minister Aleš Hojs pa je ocenil, da bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili najpozneje po prvomajskih praznikih.

Bobo
Ukrepi, ki ostajajo v veljavi, so po mnenju vlade še vedno nujni za varovanje javnega zdravja in življenja prebivalcev.

Na današnji dopisni seji je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, pri katerih je ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) možno zagotoviti minimalni stik med ponudnikom in potrošnikom ali je manjša možnost okužbe, ker se izvajajo na prostem zunaj zaprtih prostorov.

Vlada je sicer danes sprejela tudi odgovor na dopolnitve pobude za presojo ustavnosti o omejitvah gibanja. Glede na zmanjševanje števila okuženih sproščanju določenih drugih ukrepov sicer sledijo tudi z omilitvami pri omejitvi gibanja oziroma s širitvijo upravičenih izjem.

Ukrepi, ki ostajajo v veljavi, pa so po mnenju vlade še vedno nujni za varovanje javnega zdravja in življenja prebivalcev v danih okoliščinah ne posegajo nesorazmerno v človekove pravice.

Notranji minister Aleš Hojs je za Pop TV zvečer povedal, da bo ministrstvo predlagalo odpravo omejitev gibanja med občinami, da pa bo vse na koncu odvisno od ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje oz. epidemiološke stroke. Hojs ocenjuje, da bi glede na podatke o stanju epidemije lahko šli v intenzivnejše sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na vprašanje, kdaj bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili, ni mogel natančno govoriti. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih.

Glede očitkov o nespoštovanju načela delitve oblasti pa vlada pojasnjuje, da se z vidika razmerja med zakonodajno in izvršilno oblastjo ni nič spremenilo, ker izredno stanje ni bilo razglašeno. Vse ukrepe vlada sprejema na podlagi veljavnih zakonskih podlag, ki jih je sprejel DZ in jih vedno lahko tudi spremeni, če presodi, da je to potrebno, so še navedli v odgovoru, zapisanem v sporočilu po seji vlade.