Grožnje, laži, pritiski

Marjan Podobnik je Ivana Galeta označil za pokvarjenca

Mihael Korsika
28. 4. 2020, 20.24
Deli članek:

Predsednik SLS Marjan Podobnik je Galeta prek družbenih omrežij ostro napadel in ga označil za pokvarjenca, ki sovraži vlado Janeza Janše in tudi stranko SLS, ker ta podpira vlado. »Širi laži, ki so nesmrtna duša komunizma,« je prepričan Podobnik.

bobo
Podobnik je Galeta pozval na javno soočenje, pri čemer lahko žvižgač iz zavoda za blagovne rezerve sam izbere čas, kraj in medij.

Dan pred praznikom upora proti okupatorju se je vodja skupnih služb v zavodu za blagovne rezerve in žvižgač Ivan Gale, ki je trenutno pod policijsko zaščito, odzval na navedbe predsednika zunajparlamentarne SLS Marjana Podobnika glede njegovih klicev na zavod.  

Podobnik je po poročanju Tarče po telefonu pritiskal na direktorja blagovnih rezerv Antona Zakrajška za sklenitev posla z majhnim podjetjem Dobnik Trade iz Slovenske Bistrice.

Podobnik je v odzivu dejal, da je posredoval na prošnjo župana Slovenske Bistrice Ivana Žagarja, zavrnil pa je očitke o grožnjah. Pozneje se je dopolnil, da je »to storil zaradi skrajne ogorčenosti, ker je zaradi zavlačevanja prišlo do enomesečnega zamika pri dostavi kakovostnih mask po najugodnejši ceni«.

Edini avans za maske

Gale se je v nedeljo obregnil ob slednjo izjavo. Uvodoma je poudaril, da je bil to edini posel, pri katerem ne gre za ventilatorje in za katerega je bil plačan avans. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v preteklosti sicer zatrjeval, da država maske plačuje šele po povzetju.

Zavod za blagovne rezerve je po navedbah Galeta 16. marca prejel elektronsko sporočilo z naslova javne uslužbenke na gospodarskem ministrstvu v imenu ministra Počivalška. Posredovali so jim kontakt do takoj dosegljivih več kot dva milijona mask v Turčiji. »Ta kontakt je bil posredovan z e-naslova marjan.podobnik@sls.si. Sledilo je večkratno spreminjanje ponudbe,« je zapisal Gale.

Podobnik je večkrat klical na zavod, tedanji direktor zavoda Anton Zakrajšek pa je po Galetovih besedah zapisal, da mu je Podobnik grozil z izgubo službe. »G. Podobnik je grozil tudi s predsednikom vlade in gospodarskim ministrom Počivalškom,« je sporočil Gale.

Kljub izrecnemu nestrinjanju vodje finančne službe zavoda, da se plačilo avansa zavaruje le z notarsko overjeno izjavo podjetja, da jamči s vsem svojim premoženjem, je bil 20. marca plačan avans v višini 598.000 evrov.

Podjetje bi moralo v skladu s pogodbo opremo dobaviti do 31. marca, a se to ni zgodilo, sledil je aneks in nato podaljšanje dostave do 15. aprila, s čimer je soglašalo tudi Počivalškovo ministrstvo.

Opreme še vedno ni bilo, za novo podaljšanje dostave pa ministrstvo ni dalo več soglasja. »Kljub temu sem se odločil, da maske prevzamemo 16. aprila po izteku pogodbe. Zavod je bil namreč izpostavljen tveganju, da plačanega avansa ne bi prejeli vrnjenega, pa tudi maske je država potrebovala,« je zapisal Gale.

Ob tem javno sprašuje Podobnika, ali se je tako goreče zavzemal za maske v svoji občini, v kateri je bila potrjena ena izmed prvih okužb s koronavirusom. »Zakaj ni županu Slovenske Bistrice predlagal, naj sam sklene pogodbo z dobaviteljem Dobnik trade, d. o. o? Zakaj je urgiral prek ministra Počivalška? Zakaj je grozil Antonu Zakrajšku,« zanima Galeta.

Zajem zaslonske slike
Žvižgač Ivan Gale je trenutno pod policijsko zaščito.

Podobnik bi kidal gnojišče

»Gale, ki je dajal vtis malo naivnega, a iskrenega in poštenega žvižgača, ki rešuje Slovenijo, je v resnici pokvarjenec, ki mirno sodeluje v medijskih umorih nedolžnih. Sovraži novo vlado in tudi @strankaSLS, ker jo podpiramo. Širi laži, ki so nesmrtna duša Komunizma. Podn,« je na družbenih omrežjih zapisal predsednik zunajparlamentarne stranke SLS.

Podobnik je Galeta pozval na javno soočenje, pri čemer lahko žvižgač iz zavoda za blagovne rezerve sam izbere čas, kraj in medij. V primeru, da bi Gale privolil in izbral RTV Slovenija, pa bi se utegnilo zgoditi, da bi prvak SLS na soočenje prišel z lopato in vilami. »Treba bo obuti škornje, vzeti v roko lopate in vile in očistiti to gnojišče,« je glede nacionalne televizije RTV na twitterju zapisal Podobnik.

Ministrstvo za obrambo je objavilo javni razpis za nakup 600 kosov popolne zaščitne opreme za nadzor množic in nemirov. Ministrstvo sicer pravi, da kupuje zaščitno opremo za pripadnike Slovenske vojske, zlasti za misijo na Kosovu. »Gre za zamenjavo dosedanje izrabljene opreme. Nakup je bil načrtovan že v preteklem letu,« so pojasnili. Na Kosovu je trenutno 248 slovenskih vojakov.

Sporne prakse Janševe vlade na zavodu za blagovne rezerve bosta pregledala tako računsko sodišče kot tudi komisija za preprečevanje korupcije, policija pa že izvaja preiskavo. Ostri odzivi vpletenih in mestoma pojasnila na ravni črnega humorja, kot denimo, ko Lojze Peterle (NSi) razlaga, da ni delal v korist podjetja svoje hčerke, temveč v korist Slovenije, lahko sicer na plan prikličejo pregovor, ki ga je nekajkrat uporabil tudi pokojni predsednik države Janez Drnovšek. Če mački stopiš na rep, zacvili. Ali pregovor velja tudi v tem primeru, bo jasno, ko bodo omenjeni državni organi zaključili svoje delo.

Če bo prišlo do sodnega epiloga, nas najverjetneje čakajo nova zborovanja pred sodišči, katerih rdeča nit bo »krivosodje«, »udba«, »globoka država« ...

Nekdo utišal profesorja

V senci afere groženj na zavodu za blagovnega rezerve pa se je po družbenih omrežjih pretekli konec tedna razširila novica, da je bil ustrahovanja deležen tudi univerzitetni profesor na mariborski fakulteti za varnostne vede Branko Lobnikar. Kot je na svojem portalu v soboto opozoril znani slovenski filozof in profesor na Filozofski in Pedagoški fakulteti v Mariboru Boris Vezjak, je ustrahovanje iz javnega življenja danes odneslo Lobnikarja. »V petek nam je Vlada odpovedala financiranje raziskav. Ker niso prioriteta. Danes sem po tem, ko sem bil zajedljiv do oblasti, dobil dva klica, da naj pazim, da ne dobim tarče na hrbet. Sem jo dobil. In se umikam s twiterja in iz javnega življenja. Kar se mene tiče, ste uspeli,« je v svoj zadnji tvit zapisal Lobnikar.