Dan upora proti okupatorju

Pahor pozval k strpnosti, predsednik Zveze združenj borcev: "To, kar se dogaja z nabavo zaščitnih mask, ne vliva vere, da nekdo skrbi za nas"

A.S./STA
27. 4. 2020, 13.48
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem državnem prazniku dnevu upora proti okupatorju čestital državljanom in še zlasti preživelim borcem narodnoosvobodilne vojne. Spomnil je na svoja prizadevanja za narodno spravo in poudaril, da lahko v trenutnih kriznih razmerah zmagamo le s sodelovanjem in medsebojno pomočjo.

Bobo
Čeprav danes dan upora praznujemo drugače kot običajno, pa zato nič manj ponosno, je dejal Pahor.

Čeprav danes dan upora praznujemo drugače kot običajno, pa zato nič manj ponosno, je dejal Pahor. "Spominjamo se najtežjih časov in najbolj hrabrih ljudi, ko smo Slovenci, v vihri druge svetovne vojne sredi prejšnjega stoletja obranili dom in ohranili rod," je dejal. Državljane je pozval, naj osvobodilni boj ohranijo v zgodovinskem spominu kot slavno dejanje slovenskega naroda, življenjskega pomena za naš obstoj in razvoj.

"Ko gre za odločilne zadeve narodnega obstanka in razvoja razklani propademo, skupaj pa zmagamo," je ugotovil. Po njegovem mnenju bi bilo to v današnjih razmerah in zlasti tistih, ki utegnejo priti, to vnovič lahko življenjskega pomena.

Danes ni vojne. V sedanjih kriznih razmerah epidemije novega koronavirusa ne gre za to, da premagamo drug narod. "Danes je mir in gre za to, da sodelujemo z vsemi drugimi narodi. Zmaga bo skupna ali pa je ne bo. Od tega ali bomo vsi narodi sodelovali, je zelo pomembno, ali bomo svetovni mir ohranili ali ne," je prepričan Pahor.

Opozoril je, da čakajo časi preizkušenj. Zdravstvena kriza se bo zavlekla v gospodarsko in socialno, ta pa v politično in morda varnostno. "Ohraniti moramo vero v človečnost, strpnost in potrpežljivost, spodbujati vse vrste sodelovanj, zlasti mednarodnega, vztrajati pri spoštovanju demokratičnih vrednot in si na vse načine medsebojno pomagati," je sklenil.

Pahor je dopoldne skupaj s predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Marijanom Križmanom položil venec k spomeniku Osvobodilne fronte v Rožni dolini v Ljubljani, nato pa sta v predsedniški palači skupaj nagovorila državljane.

Križman je dejal, da sta Osvobodilna fronta in partizanski boj temelj slovenske samostojnosti. Dotaknil se je tudi aktualnega dogajanja in dejal, da veteranom vojne to, kar "se dogaja z nabavo zaščitnih mask, ne vliva vere, da nekdo skrbi za nas". Pahorja je pozval, naj kot prvi mož države in človek z visokimi moralnimi vrednotami opozori na zadeve, ki ne peljejo v pravo smer.