mnenje SMC

Interpelacija proti Počivalšku politično motivirana in komplot vsaj dveh akterjev, Janja Sluga sumi Zakrajška in Galeta

J.P./STA
24. 4. 2020, 15.18
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 15.25
Deli članek:

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga v stranki ocenjujejo, da je interpelacija, ki jo proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku napoveduje LMŠ, "zgolj politično motivirana".

STA
Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga

"Ti politični motivi se jasno izražajo tudi v pozivih k interpelaciji celotne vlade, k odstopu vlade in celo k predčasnim volitvam," je Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC dejala v izjavi pred državnim zborom.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je vložitev interpelacije zoper Zdravka Počivalška sicer napovedal v četrtek, danes pa je vodja poslanske skupine Brane Golubović dejal, da sta možni tudi interpelacija vlade ali konstruktivna nezaupnica. K odstopu vlade in predčasnim volitvam pa je v četrtek na Tarči pozval prvak SD Dejan Židan.

Ostro se je odzvala na četrtkove navedbe v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija o domnevnem vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel z družbo Geneplanet za dobavo mask in respiratorjev ter pritiskih politikov za posle nekaterih manjših podjetij.

Sluga je poudarila, da v oddaji ni bilo podanih nikakršnih novih dejstev. "Bile so pavšalne navedbe, pavšalne izjave, brez vsakršnih dokazov. Ocenjujemo, da gre za komplot vsaj dveh akterjev," je navedla in s prstom pokazala na zdaj že nekdanjega direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška in njegovega namestnika Ivana Galeta.

"Iz oddaje je bilo zelo očitno, da je bila zadeva vnaprej domišljena in načrtovana," je dejala Sluga. Izpostavila je tudi spornost snemanja in predvajanja telefonskega pogovora med Zakrajškom in Počivalškom, kar da "je tudi kaznivo dejanje".

"Način, kako so bila dejstva včeraj predstavljena, je pa takšen, da v bistvu lahko vsakdo zrežira stvari po svoje. Verjamem, da bo minister Počivalšek predložil pisne dokaze, ki jih v četrtek nismo videli, da so zadeve drugačne," je povedala. V stranki po njenih besedah obžalujejo, da se kritični trenutki izkoriščajo za linčanje tistih, ki se trudijo za napolnitev skladišč z zaščitno opremo, potrebno za zaščito pred novim koronavirusom.

Zavrnil očitke

Počivalšek je danes ostro zavrnil očitke o lobiranju in pritiskih za izbiro posameznih dobaviteljev opreme. Kot je dejal, je pogodbe podpisoval zavod za blagovne rezerve, ministrstvo za gospodarstvo pa je zavod priganjalo k hitrejši realizaciji že podpisanih pogodb.