rešitev za ljutomerski dom starejših?

V ljutomerskem domu nadzor socialne inšpekcije, Gantar odredil tudi strokovni nadzor

A.S./STA
23. 4. 2020, 13.35
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 13.38
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar danes v Ormožu, Murski Soboti in Ljutomeru išče rešitev za ljutomerski dom starejših, kjer so se številni okužili z novim koronavirusom. Gantar je v domu odredil strokovni nadzor, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je danes dejal, da poteka tudi nadzor socialne inšpekcije.

STA
V Domu starejših občanov Ljutomer poteka nadzor socialne inšpekcije.

Gantar naj bi rešitve za dom, potem ko je propadla rešitev z namestitvijo 40 varovancev v ptujski bolnišnici, predstavil ob 16.30 v Ljutomeru.

Minister za delo Cigler Kralj pa je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani na vprašanje, ali bo zamenjal direktorja doma Tomislava Nemca, na katerega leti več očitkov, odgovoril, da "nikoli ne bo ravnal na podlagi mnenja ulice, govoric ali anonimk".

"Menim, da je treba v tej konkretni zadevi upoštevati obe plati zgodbe, obe sta upoštevanja vredni, imata svojo težo, v zvezi s tem obstajajo tudi pravila, predpisi in nivo odgovornosti. Obveščen sem, da je v domu starejših socialna inšpekcija, ki opravlja preiskavo. Šele na podlagi analiz lahko sprejmem odločitev, kako naprej," je dodal minister.

Direktor soboške bolnišnice: Razmere v domu se izboljšujejo

V splošni bolnišnici Murska Sobota pa so danes za STA pojasnili zaplete, o katerih je govoril minister, ko je kritiziral vodstvo ljutomerskega doma in med drugim dejal, da zdravstvene ekipe, ki so tam že sodelovale pri pomoči, ne želijo več sodelovati.

Kot je dejal strokovni direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar, so ob ugotovitvi, da ljutomerski primer izstopa tudi po številu okuženih, sprejeli svetovalno vlogo, da uredijo razmere.

"V domu je bilo preveč zaposlenih odsotnih zaradi okuženosti, prakse dela pa strokovno nesprejemljive, zato smo tja napotili dodatne zdravstvene delavce, zdravnikom na primarni ravni, ki so že bili vključeni v delo, pa so pomagali zdravniki iz bolnišnice," je dejal Grabar.

"V Ljutomer je odšlo 14 izvajalcev zdravstvene nege, zdravniki so se vključevali glede na potrebe, vključno z zadnjim konzilijem pred dvema dnevoma, analizirali smo stanje, potrebe po hospitalizaciji stanovalcev po strokovnih kriterijih ni bilo," je dodal strokovni direktor bolnišnice.

Ob tem je dodal, da se razmere v domu sicer izboljšujejo, zagotovljenih je več delavcev, predvsem pa so postavljeni ustrezni ukrepi. "Verjamemo, da smo te korake za zajezitev okužb usmerili v pravo smer in da bo razmere mogoče obvladati, če bodo vse predvidene ukrepe dosledno izvajali," je še povedal.

Večina zaposlenih v domu v sredo ni poslala pisma ministru Gantarju?

Med tem pa je soboški Vestnik na spletni strani objavil pismo dela zaposlenih iz doma, v katerem podpisniki trdijo, da večina zaposlenih v domu v sredo ni poslala pisma ministru Gantarju, v katerem naj bi podpirali vodstvo doma. Tako pišejo, da od vodilnih niso bili deležni spodbudnih besed in da so bili šele ob prihodu strokovnjakov seznanjeni o uporabi zaščitne opreme, saj so od vodilnih dobivali navodila, ki niso bila ustrezna.

Ni dovolj opreme

Tudi opreme niso imeli dovolj, dodajajo v pismu. "Ko pa smo zaposleni začeli navajati težave, nam je bilo rečeno, da so psihičnega izvora. Teh političnih igric se ne gremo, mi samo želimo, da je poskrbljeno za naše stanovalce in zaposlene, trudimo se po najboljših močeh, kar pa s strani vodilnih ni cenjeno in ovrednoteno," so dodali.

V ljutomerskem domu so sicer v sredo odvzeli 16 vzorcev, dodatnih pozitivnih na novi koronavirus ni bilo. Ozdravela pa sta dva varovanca in dva zaposlena. Do torka je bilo skupno okuženih 113 ljudi, od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in osem zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu.