sodu izbilo dno pismo Zakrajška

Šarec napovedal vložitev interpelacije zoper Počivalška, ta pravi: "Predložimo vse dokaze"

A.S.
23. 4. 2020, 11.26
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 13.56
Deli članek:

Nekdanji premier RS in prvak opozicijske LMŠ Marjan Šarec je napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.

Bobo
Marjan Šarec in Zdravko Počivalšek.

"Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a smo bili izigrani," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Šarec in dodal, da je "po zadnjem dogajanju jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Počivalška". Kot je dodal "je sodu izbilo dno" pismo zdaj že nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška

Za zdaj so podporo interpelaciji poleg LMŠ napovedali še v Levici.

Že pred to objavo je Šarec na družbenem omrežju Facebook obsodil ravnanje ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo ter sporočil: "Danes je jasno, da je bila pravilna odločitev, da se stranki LMŠ in SMC nista združevali. Nabave zaščitne opreme so lepo razgalile delovanje ministrstva pod okriljem te stranke. Za ceno oblasti nisem bil pripravljen prodati stranke. SMC si je postavljala zelo visoko ceno. Mantra o praznih skladiščih in drugi poskusi preusmerjanja pozornosti so neuspešni. Nobena kriza ne upravičuje takih ravnanj".

Počivalškov odziv

Počivalšek se je na Šarčevo napoved vložitve interpelacije odzval in navedel, da je to priložnost za celovito obravnavo epidemije in predložitev dokazov. 

Na Twiterju je zapisal: "Zanimivo, Šarec Marjan, ki me je 2 meseca nazaj vabil v koalicijo, danes proti meni vlaga interpelacijo. V njej vidim priložnost, da epidemijo celovito obravnavamo in predložimo vse dokaze. Tudi kar se tiče (ne)odzivnost PV-ja prejšnje vlade ob pojavu epidemije. Tega si želim".

Spomnimo:

Razrešeni direktor zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek je bil v sredo kritičen do izjav Počivalška o razlogih za njegovo razrešitev, češ da naj bi iz samoizolacije, ko je preboleval covid-19, izbiral dobavitelje zaščitne opreme. Počivalšek je napovedal tudi okrepljen nadzor nad delovanjem zavoda, odredil je tudi notranjo revizijo. Zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme je zavod v torek obiskala tudi policija.

A Zakrajšek je v pismu, ki ga je poslal medijem, med drugim zapisal, da je vse ponudbe, ki so tudi v času njegove odsotnosti prihajale na njegov elektronski naslov, preposlal upravi za zaščito in reševanje, vse dobavitelje respiratorjev in njihove ponudbe pa so strokovno preverjali na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek. To je nato zavodu pisno sporočilo, s kom naj izpelje naročilo. Tudi vse predhodne postopke z domačimi izdelovalci zaščitnih mask je koordiniralo ministrstvo oz. uprava za zaščito reševanje, zavod pa je na podlagi njihovih pisnih sporočil samo izvedel naročilo, je včerajšnje Zakrajškovo pismo povzela STA.