Državna pomoč

Delodajalci doslej zaprosili za pomoč pri plačah 262.000 delavcev

B.K./STA
20. 4. 2020, 16.47
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 16.47
Deli članek:

Zavod RS za zaposlovanje je do nedelje zaradi posledic epidemije novega koronavirusa prejel prek 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 262.000 zaposlenih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Končno število vlog bi bilo lahko sicer za desetino nižje, saj so bile številne predložene večkrat, so pojasnili na zavodu. Kot so poudarili, so podatki začasni.

"Ocenjujemo, da bo končno število vsaj za desetino nižje zaradi velikega števila večkrat oddanih vlog, vendar pa bo to znano šele po obravnavi vsake posamezne vloge. Prav tako ugotavljamo, da se je rast oddaje vlog danes že začela umirjati," so v današnjem sporočilu zapisali na zavodu.

Delodajalci so vloge oddali po prvem protikoronskem zakonu za pomoč gospodarstvu in prebivalcem, ki velja od 11. aprila, in zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki je v veljavi od 29. marca.

Po prvem protikoronskem zakonu lahko uveljavljajo povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki so jih napotili na začasno čakanje na delo od 13. marca dalje in zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi višje sile (obveznosti varstva otrok, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja meja).

Do nedelje so na zavodu z naslova protikoronskega zakona prejeli več kot 23.527 vlog za več kot 210.633 zaposlenih. Za čakanje na delo iz poslovnega razloga je bilo vloženih 20.904 vlog za 169.850 zaposlenih, za čakanje na delo zaradi višje sile pa 3950 vlog za 40.783 zaposlenih.

Po interventnem zakonu lahko medtem delodajalci zdaj uveljavljajo le še povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene obvezne karantene po odločbi ministra za zdravje. Do nedelje je bilo takih vlog delodajalcev 529 za 978 zaposlenih.

Če so delodajalci že oddali vlogo za začasno čakanje na delo po interventen zakonu, kar je bilo mogoče do 6. aprila, je zavod vlogo upošteval, a jo je zaradi protikoronskega zakona treba dopolniti. Od 15. do 19. aprila je poziv za dopolnitev vloge prejelo okrog 8400 delodajalcev. Ti imajo za njeno dopolnitev na voljo osem dni od prejema poziva, so pojasnili na zavodu.

Prve sklepe o povračilu izplačanih nadomestil plače so začeli izdajati konec prejšnjega tedna, tako da jih je do sedaj prejelo 568 delodajalcev. Je pa bilo v času, odkar je začel veljati protikoronski zakon, tudi 1100 odstopov delodajalcev od vlog, predvsem zaradi njihove podvojenosti, so opozorili.

Kot so še navedli, bodo prva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih lahko izvedena 11. maja. "Predvideva se mesečno izplačevanje povračil nadomestila plače, in sicer 10. v mesecu za izplačana nadomestila zaposlenim iz predhodnega meseca - če 10. v mesecu ni delovni dan, se izplačilo opravi prvi naslednji delovni dan," so sklenili na zavodu.