pozitivno

Slovenci radi pomagamo, kar se je v teh časih še kako pokazalo

P.K.
19. 4. 2020, 07.51
Posodobljeno: 19. 4. 2020, 07.53
Deli članek:

Tudi ta teden smo bili na sledi dejanjem, ki kriznemu času dajejo poseben pečat, pravzaprav pomagajo ustvarjati vzdušje, v katerem vejeta sočutje in optimizem.

Facebook
Tako veselo je bilo pred dvema domovoma starejših občanov na Dolenjskem.

Medtem ko na državni ravni pridobivanje oziroma dobavo zaščitne opreme pretresajo različne afere, se na relaciji med ljudmi in zdravstvenimi ustanovami vzpostavlja direktna vez. 

Očitno je, da javnost, v kolikor ima namen kaj prispevati, najraje sama poskrbi za neko potrebščino in jo potem osebno, ob upoštevanju protokolov, zdravstvenemu izvajalcu izroči direktno. Na ta način je potekalo že toliko predaj opreme, hrane in drugega, da jih težko prešteti.

DONACIJE DEŽUJEJO

Tokrat bomo izpostavili podjetja, ki se odpovedujejo svojim zalogam zaščitne opreme ali se ukvarjajo z dejavnostjo, v kateri operirajo s produkti, ki jih v času epidemije primanjkuje. Mnogo podjetij se tako odloči, da bodo aktivirala svoje kanale in sama nakupila opremo s finančnimi sredstvi, ki jih za to namenijo. Tako denar namenijo nakupu mask, rokavic in druge opreme, ki jo zdravniki in medicinske sestre ter drugi profili služb, ki tudi ta hip ne mirujejo, saj so nujni za čim bolj normalno delovanje države, res krvavo potrebujejo. Z UKC Maribor se je na ta način povezalo podjetje Safilo iz Ormoža, ki se ukvarja s proizvodnjo očal. Podarili so jim 200 smučarskih očal, ki bodo odlična in prepotrebna zaščita pri ravnanju z bolnimi.

Twitter
Z donacijo podjetja Safilo bo zdravstveno osebje lahko primerno zaščitilo svoj obraz.

DAME Z VELIKIM SRCEM

Iz Primorske prihaja vest o Plesnem društvu Be funky, ki ga vodi Mateja Terčon Knap. Ta je na facebooku sporočila, da so najstarejše udeleženke njenih plesnih tečajev naredile nekaj res lepega. »Šle so v akcijo in zbrale 550 evrov za pomoč družinam v največjih finančnih stiskah zaradi krize ob epidemiji. S to vsoto so dvema samozaposlenima mamicama samohranilkama zelo olajšale vsakodnevno življenje. Hvala, ker ste,« je ganjena zapisala.

NOVOMEŠKI POLICISTI

Težko si je predstavljati, če tega nisi doživel v živo, kakšno nepopisno veselje so policisti »sprožili« pri varovancih Doma starejših občanov Brežice in Metlika. Na velikonočni ponedeljek so se namreč odločili, da obiščejo starejše v omenjenih dveh domovih in tam zaposlene. Njihov cilj je bil plemenit; jih pozdraviti, prenesti dobre želje in jim nekaj zaigrati, zapeti ter zaploskati za njihov pogum, dobro voljo, srčnost in predanost. »Z vedrimi melodijami smo jim popestrili negotove dni, ko ne morejo pričakovati obiskov dragih in domačih,« so sporočili iz novomeške policije.

Facebook
Starejše plesalke Plesnega društva Be funky so zbrale denar in ga poklonile mamicam, ki so zaradi epidemije v finančni stiski.

STAREJŠI ZA STAREJŠE

V okviru Zveze društev upokojencev Slovenije poteka program Starejši za starejše, v katerem nekoliko mlajši in aktivnejši upokojenci pomagajo starejšim, tistim nad 69 let. Vodja tega projekta Rožca Šonc nam je povedala, da se trenutno, saj veljajo posebni protokoli glede gibanja in stikov z drugimi zaradi koronavirusa, njihov program izvaja nekoliko drugače. »Ker smo starejši najbolj ranljiva skupina, se je dinamika aktivnosti nekoliko spremenila. Naši prostovoljci so še vedno v stiku s tistimi starejšimi kot običajno, le živega stika nimajo več med sabo,« pojasni. Razloži, da je ena od bistvenih aktivnosti ta trenutek, da občinski civilni zaščiti javljajo, če je potreba, da se starejše, ki živijo sami in so bolj obnemogli, obišče, da jim zagotovijo hrano, druge potrebščine ali kakršnokoli pomoč. »Glavno pa je to, da s temi upokojenci komuniciramo prek telefona. Vprašamo jih, kako so, ali kaj berejo, kako se zamotijo. Radi jih razbremenimo s kakšno toplo besedo, če so zaskrbljeni,« razlaga Šončeva.