Dobavlja jih za 0,76 evra na kos, material pa je vreden manj kot 10 centov

Decembra še mizarstvo, danes dobavitelji 500.000 zaščitnih mask

Mihael Korsika
16. 4. 2020, 19.30
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 19.33
Deli članek:

Zavod za blagovne rezerve je s podjetjem Korez Sorting Group iz vasice Stopče na Kozjanskem podpisal pogodbo za dostavo pol milijona zaščitnih mask v vrednosti 380 tisoč evrov. Podjetje, ki se je pred 19. decembrom lani imenovalo Mizarstvo Korez, bo maske dostavilo po ceni 0,76 evra na kos, medtem ko lahko maske iz enakega materiala v eni izmed trgovin kupite za deset centov.

STA
Zavod za blagovne rezerve spada pod gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred časom, milo rečeno, zavajal javnost s trditvijo, da zakonodaja ne dopušča, da bi zavod za blagovne rezerve, ki spada pod okrilje njegovega ministstva, lahko nabavljal blago neposredno od tujih proizvajalcev.
Kmalu se je izkazalo, da gre za debelo laž. Zakonska omejitev, ki bi zavodu za blagovne rezerve preprečevala dogovore s kitajskimi podjetji, namreč ne obstaja, so pojasnili na računskem sodišču.

Facebook
Zaščitna maska, ki jo dobavlja podjetje Korez Sorting Group

Počivalšek je nato hitel pojasnjevati, da je težava v predujmu, ki ga zahtevajo tudi proizvajalci, na domnevno prepoved pa je v trenutku pozabil. »Zagotovitev zaščitnih sredstev iz domačih proizvodnih virov je zaradi trenutnih razmer na globalnem trgu, logistično okrnjenih poti in nezanesljivih dobav izredno pomembna,« so zapisali na vladi.

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je tako med drugim sklenil pogodbo v višini 52 tisoč evrov s tekstilnim podjetjem, ki ga ima v lasti žena  Počivalškovega bratranca.

Kljub sumu klientelizma se sicer slednje ukvarja vsaj s tekstilom, medtem ko je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo tudi s podjetjem Korez Sorting Group iz vasice Stopče v bližini Šmarij pri Jelšah, ki se je še decembra lani po javno dostopnih podatkih imenovalo Mizarstvo Korez.

Podjetje, katerega direktor je Franc Korez, njegova žena Mateja pa je vodja prodaje, je imelo v preteklosti zaradi neporavnanih obveznosti že večkrat blokirane bančne račune. Leta 2015 je blokada trajala kar 99 dni. Podjetje, ki ima tri bančne račune, je imelo v zadnjem slabem letu že štiri blokade, zadnjo v prvi polovici marca.

Sedemkrat dražje maske kot v trgovini

»Vse maske iz domače proizvodnje so prestale strokovno preverjanje materiala na UKC LJ. Dvomi in celo posmeh, da gre za slab izdelek, so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700 tisoč zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem, kaj je,« je na twitterju včeraj zapisal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Korez Sorting Group zaščitne maske izdeluje oziroma sestavlja iz airlaid servetov kranjskega podjetja SETI. Gre za zaščitne maske, ki niso primerne za zdravstvene ustanove, temveč za splošno populacijo, so iz štirislojnega papirja. V Korez Sorting Group v papir naredijo dve luknjici, skozi katere namestijo dve kuhinjski gumici. 

Čeprav ne gre za postopek, ki bi od »izdelovalcev« zahteval kakšno posebno spretnost ali znanje, pa bosta zakonca Korez s poslom zelo dobro zaslužila.

Na spletnem portalu Had so predstavili primerjavo. V eni izmed slovenskih trgovin lahko namreč kupite komplet 150 gumic in 50 zaščitnih papirjev, iz katerih si lahko sami izdelate masko. Cena takšne maske, ki si jo sami izdelate doma, je 0,10 evra, medtem ko jih Korezovo podjetje za državo izdeluje po ceni 0,76 evra. Ob tem je treba upoštevati tudi, da omenjeno trgovsko podjetje s prodajo kompleta tudi nekaj zasluži. Država je po poročanju Financ s podjetjem Korez Sorting Group podpisala pogodbo v vrednosti 380.000 evrov, podjetje pa mora za ta denar do 17. aprila dobaviti 500.000 štirislojnih mask airlaid.

Sorodstvene povezave?

Zajem zaslonske slike
Martin Korez je na spletni strani SMC še vedno naveden kot občinski svetnik stranke.

V vasici Stopče, ki po zadnjih podatkih premore nekaj več kot 250 prebivalcev, je le nekaj hišnih številk stran od Korezovih do pred kratkim živel tudi član SMC in njihov občinski svetnik Martin Korez. Ali ste Franc in Martin Korez v sorodu, smo povprašali SMC, kjer pa so nam odgovorili, da je Martin Korez že leta 2018 izstopil iz SMC. »Na stranki nismo seznanjeni z njegovimi sorodstvenimi povezavami. Občinski svetnik je bil sicer v mandatu 2014–2018,« so nam sporočili. Ob tem je zanimivo, da je na spletni strani lokalnega odbora Šmarje pri Jelšah Matin Korez še vedno naveden kot občinski svetnik v občini Rogatec.

Morda pa bodo ministra o sorodstveni povezavi med obema Korezoma povprašali opozicijski poslanci, ki zaradi netransparentnih nakupov že razmišljajo o ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije. 

V jutrišnji številki bomo predstavili nenavadno poslovanje zakoncev Korez, ki sta do zdaj v stečaj poslala že vsaj tri poslovne subjekte.