v DZ

Logar zanikal, da je vladni odgovor Svetu Evrope depeša. "Kaj pa v zapisanem ne drži?" je dejal in odšel

J.P./STA
14. 4. 2020, 15.09
Posodobljeno: 14. 4. 2020, 15.16
Deli članek:

Zunanji minister Anže Logar je na današnji skupni seji odborov DZ za zunanjo politiko in za kulturo dejal, da vladni odgovor Svetu Evrope na prijave o pritiskih na medije v Sloveniji ni bil depeša.

STA
Zunanji minister Anže Logar

Predsednik OZP Matjaž Nemec (SD) je v imenu predlagateljev seje dejal, da gre za enostranski politični pamflet in dodal, da je dejal, da je pismo, ki so ga pripravili na uradu vlade za komuniciranje (Ukom), Svetu Evrope pa ga je poslalo zunanje ministrstvo, namenjeno notranjepolitičnemu obračunavanju in predstavlja nov napad na novinarje. Po njegovih besedah dokument manipulativno opisuje medijsko krajino v Sloveniji, izpušča pa informacije, ki vladajočo SDS povezujejo z mediji, ki so predmet policijske preiskave zaradi sumljivih denarnih tokov iz Madžarske ali širijo lažne novice.

Nemec je dodal, da vlada v dokumentu blati slovenske medije in novinarje. "Pismo, ki je bilo naslovljeno na Svet Evrope, predstavlja enostransko, politično motivirano in neodgovorno ravnanje vlade, ki blati ugled Republike Slovenije in namesto ukrepanja za zaščito standardov, svobode in neodvisnosti novinarskega dela nadaljuje vojno proti medijem in poglablja napetosti v družbi," je poudaril.

Po njegovih besedah je treba obsoditi dejstvo, da predsednik vlade Janez Janša izkorišča epidemijo novega koronavirusa za blatenje in izkrivljanje obveščanja evropskih institucij o stanju medijev v Sloveniji.

Vabljen po pomoti

Zunanji minister Anže Logar je uvodoma dejal, da je bil na sejo vabljen očitno po pomoti, saj da z odgovorom Svetu Evrope nima praktično nič. Pojasnil je, da ne gre za odziv na izjavo komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović, kot v sklicu seje navajajo predlagatelji. Vlada se na to izjavo še ni odzvala, če se pa bo, bo odziv pripravil Ukom, je dodal.

Minister je poslancem pojasnil, da vladni odziv ni bil depeša. "Laž je navedba, da gre za depešo, Logarjeve depeše ni, ne obstaja," je zatrdil.

Povedal je tudi, da ni neposredno prejel vladnega odziva, pri njegovem nastajanju ni sodeloval, z besedilom pa je bil seznanjen, preden je bilo to poslano na stalno predstavništvo Slovenije pri Svetu Evrope, ki ga je nato to posredovalo platformi Sveta Evrope.

"Ali podpiram besedilo? Se strinjam z vsebino? Kaj pa v zapisanem ne drži?" je poslance vprašal Logar. Prebral je tudi spremljajočo depešo s štirimi točkami, ki jo je zunanje ministrstvo pripravilo in poslalo skupaj z vladnim odzivom Svetu Evrope.

Logar je po svojem nastopu sejo zaradi drugih obveznosti zapustil. Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić je bila zaradi tega ogorčena: "Minister nas je popljuval, polil z gnojnico in odšel."

Slovenska vlada je pretekli teden Svetu Evrope posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. V pismu je med drugim opozorila, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja. Šlo je za odgovor na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je ta Radioteleviziji Slovenija očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

Razprava

Opozicijski poslanci so zahtevali od vlade, naj sporen dopis umakne in prekliče ter ga nadomesti z vsebino, ki ne bo škodila ugledu Slovenije in jo bo vlada podprla. Koalicijske stranke SMC, DeSUS in NSi so pozvali, naj prevzamejo odgovornost v tej vladi in izpolnijo obljubo, da to ne bo vlada enega človeka in ene stranke.

Primož Siter (Levica) je opozoril, da vladna depeša predstavlja rušenje demokracije in ogrožanje suverenosti slovenske medijske krajine, neodvisnega novinarstva in svobode izražanja.

Eva Irgl (SDS) je zavrnila očitke opozicije in zatrdila, da je namen današnje seje, da se izvede napad na zunanjega ministra Logarja in obračunava z SDS ter z vlado in njenim predsednikom.

Na današnjo nujno sejo so bili vabljeni tudi v. d. direktorja Ukoma Uroš Urbanija, direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek. Iz DNS so sporočili, da se seje niso udeležili, ker so svoje stališče do depeše, ki blati ugled države, predvsem pa sramoti profesionalno novinarstvo v slovenskem in evropskem medijskem prostoru, javno že izrazili.