Odziv na odprto pismo

Ivan Simič: "Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj. Edina razlika je ..."

S.R./STA
13. 4. 2020, 19.39
Posodobljeno: 13. 4. 2020, 19.44
Deli članek:

Davčni svetovalec Ivan Simič kot član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskuh ukrepov zavrača očitke o neživljenjskosti prvega protikoronskega zakona.

Primož Lavre/Reporter
Snovalci so skušali zakon čim bolj poenostaviti in pomagati čim več ljudem, zatrjuje Simič.

Kot zatrjuje Ivan Simič, odprto pismo podjetnice Marije Tomc Muc temelji na napačnih informacijah. Tomc Mucova je v odprtem pismu med drugim zapisala, da "tako konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov", kot jih predvideva t. i. mega zakon, še ni srečala. Snovalci so skušali zakon čim bolj poenostaviti in pomagati čim več ljudem, zatrjuje Simič. 

Simič je za STA uvodoma izpostavil, da navedbe direktorice podjetja Biro Bonus, da se plač ne more izplačati, ne držijo. "Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj. Edina razlika je, da na Finančno upravo RS (Furs) ne bo oddan REK obrazec, kar pa pomeni, da se bo na davčni knjigovodski kartici davčnih zavezancev, ki so izplačali plače, izkazovalo preplačilo davka. REK obrazec bo pripravljen do 23. aprila 2020, takrat se bo oddal in zadeva se bo zaprla. Opravila se bo še korekcija za drugo polovico marca, to je za nazaj, kar je ugodnost za davčne zavezance in zaposlene," je pojasnil. 

Kot je zatrdil, ne razume, da nekdo ni pripravljen narediti nekaj dodatnega za to, da podjetniki in zaposleni prejmejo pomoč tudi za nazaj. Za vse to pa morajo obstajati evidence. "To je najbolj enostavna pot," je zatrdil. "Ko sedaj gledam, kaj počnejo nekateri v računovodstvu, sem razočaran," je dodal. 

Glede sprememb informacijskih sistemov je medtem opozoril, da ga to preseneča. "Mi uporabljamo program Opis od Opala in nimamo nobenih težav in tudi za naprej je že vse pripravljeno," je poudaril. 

Neprimeren zapis

Zapis direktorice računovodskega podjetja je zato zanj neprimeren, "saj v času te epidemije, ko se mnogi ukvarjajo s preživetjem zaradi bolezni in preživetjem zaradi gospodarskih posledic, ne prispeva k razumnemu reševanju zadev, temveč k ustvarjanju nepotrebnih težav". 

Simič je poudaril še, da so skušali zakon čim bolj poenostaviti in omogočiti dostop do pomoči čim večjemu številu državljanov, tudi za nazaj. 

"Govorim pa o obračunih plač, poročanju Fursu, oprostitvi plačila prispevkov, nadomestilu plače in podobno. Sam sem zagovarjal te rešitve, ker vem, kako deluje zadeva na strani davčnega organa in na strani davčnih zavezancev. Če je kdorkoli karkoli kriv, sem to jaz, in ne vlada, in ne člani posvetovalne skupine. Potem naj računovodje napadajo mene, toda istočasno naj predlagajo boljše rešitve v tako kratkem času. Ne maram posameznikov, ki ne vedo, kako deluje celoten sistem, samo kritizirajo in ne predlagajo rešitev, ki bi zadovoljile čim več udeležencev in čim več različnih kombinacij, in ne le individualnih potreb tistih, ki se razburjajo," je sklenil.