ne izpolnjujejo ustreznih standardov

Sindikat policistov Slovenije se je pritožil zaradi neustreznih zaščitnih mask, minister Hojs jim odgovarja

G.G.
12. 4. 2020, 12.47
Posodobljeno: 12. 4. 2020, 17.00
Deli članek:

Sindikat policistov Slovenije (SPS) zahteva takojšen umik dobavljenih "zaščitnih" mask. Zakaj? Ker so prepričani, da so prejeli neustrezno zaščitno opremo.

Profimedia
Slovenski policisti v teh dneh poostreno nadzirajo promet na določenih točkah v državi.
Celotna zahteva SPS TUKAJ

"Policijske enote so v preteklih dneh prejele v uporabo zaščitno opremo za preprečevanje okužb z virusom COVID-19 in sicer zaščitne maske proizvajalca VWR z oznako produkta 113-0713. Že na prvi pogled se zaradi izredne prosojnosti materiala poraja sum v učinkovitost in ustreznost navedenih zaščitnih mask z namenom zaščite zaposlenih pred okužbami z virusom COVID-19," se glasi del sporočila Sindikata policistov Slovenije, ki so ga naslovili na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v.d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Pri preverjanju standarda zaščite za ta tip mask so po besedah SPS ugotovili, da "sploh ne gre za zaščitne oz. kirurške maske, temveč za t.i. higienske maske, ki so namenjene uporabi v prehrambni in trgovski industriji za zaposlene, ki so v stiku s hrano (priprava, prodaja), kar izhaja iz navedb na uradni spletni strani proizvajalca VWR".

Te maske so "dvoslojne, z gostoto prepustnosti materiala 20g/m2 na zunanji strani in 20g/m2 na notranji strani maske, opremljena pa so le s certifikatom »Food contact certificate F«, ki ima odgovarjajoče standarde DIN EN 1186-1, DIN EN 1186-2, DIN EN 1186-3 in EN 13130-1." V SPS na podlagi dokumentacije proizvajalca in podatkov Evropske agencije za standardizacijo sklenejo, da "navedene higienske maske niso opremljene s ustreznimi certifikati glede propustnosti materiala, kot to velja za kirurške in respiratorne maske. Iz navedenih dejstev torej izhaja, da ste kot delodajalec policistke in policiste na terenu, ki takoj za zdravstvenim osebjem sodijo v najbolj izpostavljene in ogrožene skupine, opremili s higienskimi maskami, ki so namenjeni za uporabo v prehrambni industriji, nikakor pa niso namenjene zaščiti zaposlenih pred možnimi okužbami."

Ministra in začasnega šefa policije zato pozivajo, da "zaradi neustreznosti nemudoma izločite iz uporabe vse higienske maske (tako proizvajalca VWR, tip 113-0713, kot morebitnih drugih), ki ne izpolnjujejo ustreznih standardov za zagotavljanje in varnosti pri delu ter jih nemudoma nadomestite z zaščitnimi maskami, ki so certificirane za preprečevanje okužb skladno s priporočili stroke. Kot izpostavljena poklicna skupina ne moremo pristajati na zagotovitev higienskih mask za policistke in policiste po načelu »vsaj nekaj je bolje kot nič«!"

Hojsa pritožbe spominjajo na "pretežke neprebojne jopiče"

Hojs se je na zapis policijskega sindikata odzval na družbenem omrežju Twitter in zagotovil, da bo policistom zagotovil ustrezno zaščitno opremo, če se bodo zdajšnje maske izkazale za neustrezne. Kot je dodal, maske policistom niso bile dodeljene iz nabav v zadnjih dneh.

Zanje je okrivil nekdanje vodstvo policije in pristojnega resorja. "Za neustreznost naj se 'zahvalijo' bivšemu vodstvu policije in ministrstva. Vse, kar so prejeli v uporabo, je bilo dodeljeno iz obstoječih zalog," je zapisal minister, ki je na današnjo velikonočno nedeljo obiskal policiste na južni meji ter se prepričal, da so tamkajšnji mejni prehodi za obmejni promet vzorno zaprti, ljudje pa upoštevajo omejitve gibanja. Nato je na Trdinovem vrhu pozdravil še pripadnike Slovenske vojske.

V naslednjem tvitu je nato Hojs dodal, da ga pritožbe Sindikat policistov Slovenije glede ustreznosti mask spominjajo na njihove pritožbe pred leti, ko naj bi policistom ne zagotovili osebnih neprebojnih jopičev. "Ko sta jim država in policija jopiče zagotovili, so se začeli pritoževati, da so pretežki za nošenje," je še dodal.