Kaj ti bo nov pulover

Predlagajo, da te trgovine ostajo zaprte "do konca"

G.G./STA
10. 4. 2020, 12.55
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 13.00
Deli članek:

Svoj pogled na postopno sproščanje ukrepov imajo tudi pri Trgovinski zbornici Slovenije (TZS).

Reuters
Nova oblačila. Kje pa, ni nujno. Nikoli ni bilo nujno.
Da bo po praznikih prišlo do postopnega sproščanja ukrepov, je Počivalšek napovedal že v sredo, na vladno dopolnitev odloka pa se še čaka. 

Analizo so prejšnji teden opravili na naključnem vzorcu vseh velikih in nekaj malih trgovcev. Predsednica TZS Mariča Lah je povedala, da je analiza pokazala, da obolelih s covid-19 v trgovini ni. 

Skladno s tem so vladi predlagali, da se prihodnji teden začne postopno odpiranje trgovin s tehničnim blagom. V prvi fazi naj bi se odprle trgovine z gradbenim in instalacijskim materialom, kot je ta teden že obelodanil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Če bo epidemiološka slika ostala ugodna, bi teden dni pozneje lahko vrata začele odpirati še trgovine s pohištvom, belo tehniko in podobnim. 

Tudi v prihodnje pa bi torej ostale zaprte trgovine s tekstilom, obutvijo in otroško opremo. "Ocenili smo, da odprtje teh ni tako zelo življenjsko nujno. Če se ti pokvari hladilnik, je bolj nujno, da si lahko priskrbiš novega, kot da si kupiš nov pulover," je opozorila Lahova, ki dodaja: "Tako da to ostane čisto za konec." 

Neživilske trgovine so sicer zaprte od 16. marca, ko je začel veljati vladni odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom.

Odlok s ciljem zajeziti širjenje novega virusa začasno prepoveduje ponujanje in prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije, kot na primer nastanitvene storitve, gostinske storitve, velnes storitve, športno-rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve in storitve iger na srečo.

Prepoved medtem ne velja za prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinske servise, banke, pošto, dostavne službe, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij, druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja ter ponujanje in prodajo blaga in storitev na daljavo.

Od 2. aprila pa so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.