Na grudo

Kmetijska ministrica poziva Slovenke in Slovence naj pomagajo kmetom! Kakšno pa je plačilo?

G.G.
10. 4. 2020, 12.03
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 12.16
Deli članek:

Ker tuji sezonski delavci trenutno nimajo vstopa v Slovenijo, ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec poziva državljane, naj pljunejo v roke in pomagajo pri kmečkih opravilih.

Bobo
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec

Pomlad je čas, ko se začenjajo kmetijska opravila, to pomlad pa se po svetu potika tudi koronavirus in onemogoča prost pretok prebivalstva. Ker so tudi v Sloveniji v zadnjih letih nujni sezonski delavci iz tujine, trenutno pa jih ne bo, je v nekaterih kmetijskih panogah zaznati pomanjkanje delovne sile.

Ministrica Pivčeva apelira predvsem na študente, brezposelne, ljudi na čakanju, mlajše upokojence in vse ljudi, ki imajo čas in radi delajo na zraku, naj v teh dneh pomagajo kmetom pri predelavi hrane na poljih hmeljiščih, sadovnjakih. Tistim kmetom, ki to potrebujejo.

Bobo
Bi radi vozili traktor?

Kakšno bo plačilo? Višje od mizernega plačila, ki ga prejmejo sezonski delavci iz revnejših držav vzhodne in jugovzhodne Evrope? Ministrica na to vprašanje ni odgovorila, je pa zagotovila, da bo država "poskrbela za plačilo".

Vse informacije za iskalce in ponudnike del v kmetijstvo dobite na cz.mkgp@gov.si ali na telefonski številki 040 390 016.