"V Sloveniji še nismo tam"

Infektologinja Beovićeva: Zdržati moramo še kakšen teden ali dva na enak način

S.R./G.G.
10. 4. 2020, 10.49
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 11.32
Deli članek:

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci pojasnila aktualno stanje glede epidemije novega koronavirusa v Sloveniji.

Bobo
Fotografija je simbolična.
Glede prekuževanje mladih je Beovićeva dejala, da bo do neke mere potekalo, ko se bodo odprle šole in vrtci.

Kot je uvodoma dejala Beovićeva, nas čakajo lepi družinski prazniki, "tudi zunaj je lepo vreme in optimistično vzdušje," a se na enotah za intenzivno nego v slovenskih bolnišnicah še vedno nekaj ljudi bori za življenje. Zato, kot je pojasnila Beovićeva, "s težkim srcem rečem, da smo s potekom epidemije zadovoljni." Za razlikov od številnih držav po svetu, zlasti sosede Italije, je pri nas zdravstveni sistem zdržal, opreme nam ni zmanjkalo, epidemijo pa smo uspeli omejiti. Bistveni pri tem so bili pravočasni ukrepi, je poudarila. Sicer pa ji kot zdravnici za nekatere morda pretiranih ukrepov ni problem zagovarjati. Če smo z ukrepi uspeli zmanjšati število okuženih in mrtvih, je to zanjo dovolj.

Za sprostitev morajo biti izpolnjeni določeni pogoji

Poudarila je še, da čeprav epidemija poteka sorazmerno dobro, se val še ni povsem končal. Za to morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji, pri čemer je bistven ta, da se bolezen z enega človeka povprečno prenese na "manj kot enega," tako postane negativna zanka, bolezen pa izvodeni. "V Sloveniji še nismo tam," je povedala.

Dodala je še, da je nato potrebna natančna strategija, kako se bo država odpirala. Za to po svetu obstajajo različni scenariji, modeli, trdih dokazov, kaj res deluje, pa nimamo, saj je znanstvenih dokazov malo. Vsakemu je jasno, je še dejala, da se je treba odpirati tako, da se krivulja ne bo zopet dvignila navzgor. Zato moramo zdržati še kakšen teden ali dva na enak način, da lahko nato ponovno zaženemo gospodarstvo, a da nam nato ne bo treba znova zapirati države.

Beovićeva je dodala, da je nemogoče predpisovati in nadzorovati medsebojen obiske, znotraj družin. Zato apelira na vse, da še zdržijo še teden ali dva. "Premislite, ali je res nujen, smiseln obisk, ali je možno, da se pozdravimo na daljavo," je še dejala.

Občine brez okužb kot osnova za regionalno sproščanje ukrepov

Glede omejitev gibanja znotraj občine bivanja, je pojasnila, da je ta ukrep zelo smiseln: "V nekaterih občinah nimamo pojava virusa, kar je morda lahko osnova za regionalno sproščanje ukrepov."