Koronavirus v Sloveniji

Državna sekretarka: smrtnost na intenzivnih negah pri nas nižja kot drugod. To sta razloga

J.P., B.K.
9. 4. 2020, 19.21
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 21.56
Deli članek:

Zaenkrat nam gre dobro, je dejala, a dneva ne gre hvaliti pred nočjo.

STA
Tina Bregant (fotografija je arhivska)

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je uvodoma vse pohvalila, ker spoštujejo ukrepe. "Slovenci smo pridni in smo vestni. In morda nam bo to tokrat pomagalo, da se izvlečemo iz te krize," je dejala in dodala, da nam "zaenkrat gre dobro", čeprav v zadnjih dneh opažajo naraščanje okuženih. Kar bi lahko bilo le statistično nihanje, je izrazila upanje.

Pozvala je tudi k čim redkejšim obiskom trgovin, seveda s primernimi higienskimi ukrepi. Eden takih je, da si roke razkužimo pred in po obisku trgovine

Poudarila je, da novi koronavirus ni izbirčen. In če hočemo zaščititi najranljivejše, se moramo odpovedati določenim radostim. 

Vroče področje

Bregantova je pojasnila, da rokavice skoraj vsi valjamo po žepih, ali jih zatlačimo v vrata avtomobila, ko jih snamemo. "Namesto tega raje razkužujmo roke, preden gremo v trgovino in ko pridemo iz nje oziroma ko oddamo voziček," je pozvala. Vladni odlok sicer v zaprtih javnih prostorih zapoveduje uporabo maske in zaščitnih rokavic. Na ministrstvu za zdravje pa so navedli, da se obeta sprememba tega odloka. Pojasnili so, da so se o smotrnosti nošenja rokavic danes pogovarjali v strokovni skupini.

Koliko od umrlih se je okužilo v domovih za starejše občane, Bregantova ni znala povedati. To informacijo ima, je dejala, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Je pa priznala, da so ti domovi "trenutno naše najbolj vroče področje". 

Da je smrtnost na intenzivnih negah pri nas toliko nižja, sta razloga triažni postopek in kapacitete slovenskega zdravstvenega sistema, ki zaradi vestnosti državljanov še niso bile zapolnjene. Po njenih besedah so tako naredili veliko, da bi smrtnost ostala čim nižja.

Podatkov o starosti obolelih nima, je pa poudarila, da je zbiranje tovrstnih informacij ključnega pomena. O žrtvah, ki jih je terjal covid-19, pa je dejala, da imajo večinoma nad 80 let in pridružene bolezni. 

O tem, da bodo specialistični pregledi in druge nenujne zdravstvene storitve znova dovoljene, je dejala, da je to nekaj dobrega in pojasnila, da bo pacienta dan pred dogovorjenim datumom poklical zdravnik in ga povprašal o zdravstvenem stanju.