Pod določenimi pogoji

Specialistični pregledi in druge nenujne zdravstvene storitve bodo znova dovoljene

B.K./STA
9. 4. 2020, 18.48
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 18.49
Deli članek:

Vlada je na današnji dopisni seji dopolnila odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, s čimer ponovno omogoča izvajanje elektivne (nenujne) ambulantne specialistične dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Pri tem za bolnike veljajo nekateri pogoji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade, bo ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja".

Podrobnejša navodila za sprejem in obravnavo teh bolnikov je po njihovih navedbah pripravila strokovna svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje. V navodilih so opredeljeni preventivni in drugi ukrepi, ki pri obravnavi bolnikov zagotavljajo pogoje za njihovo varno obravnavo in učinkovito preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19. Poleg tega je v navodilih opredeljeno tudi, kako preveriti negativno epidemiološko anamnezo in morebitno prisotnost znakov za okužbo dihal pri teh bolnikih.

Nenujne zdravstvene storitve lahko izvajajo izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo zagotovljene pogoje za izvedbo primerne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave - to vključuje zagotavljanje vseh organizacijskih, kadrovskih in tehničnih pogojev, so navedli.

Pojasnili so še, da so se na ministrstvu za zdravje odločili za ponovno in postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja, da se razbremeni izvajalce zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovi pretočnost bolnikov iz primarne na sekundarno raven ter čim prej zagotovi zdravstveno obravnavo tudi drugim bolnikom, če bi opustitev zdravstvenih storitev lahko vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnika.

Poleg tega pa poskušajo s spremembo odloka zmanjšati tudi učinek sprejetih ukrepov na podaljševanje čakalnih dob.

Spremenjeni odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.