Bo Slovenija zapustila članstvo?

Janša v vojni s šefom Svetovne zdravstvene organizacije: "Odstopi! Zdaj, Dr Tedros"

S.R./STA
9. 4. 2020, 12.51
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 12.51
Deli članek:

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije je svetovne voditelje včeraj pozval, naj pandemije novega koronavirusa ne politizirajo, kar kot kaže še zdaleč ni bilo po godu našemu predsedniku vlade Janezu Janši.

STA
Janša glede članstva v WHO deli mnenje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Slovenija se bo o plačevanju članarine Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) še odločila, je danes na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Se je pa zavzel za to, da bi namesto ustavitve plačevanja članarine WHO, kar je v tvitu podprl premier Janez Janša, Slovenija raje predlagala reformo organizacije. 

Janša je namreč v sredo v tvitu podprl ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je zavzel za ustavitev plačevanja članarine WHO zaradi po njegovem neprimernega odziva organizacije na pandemijo covida-19. V še enem, kratke in jedrnatem, a nekoliko bolj povednem tvitu, pa je Janša generalnega direktorja WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa pozval kar k odstopu. "Odstopi! Zdaj. Dr Tedros," je zapisal ob videoposnetku, na katerem vodja organizacije svetovne voditelje poziva, naj pandemije novega koronavirusa ne politizirajo.

Kacin je nato danes v odgovoru na vprašanje STA dejal, da vlada o tej zadevi še ni razpravljala in da je šlo za odziv predsednika vlade. Kacin je poudaril, da je bilo v zadnjem času veliko kritik na račun odziva WHO na pandemijo, številne so po njegovem utemeljene. "Zdravstvena organizacija se je nekaj časa odzivala za dogodki namesto v realnem času," je dejal. Ob tem je izpostavil dejstvo, da gre za nov virus, epidemijo, pandemijo ter da je obvladovanje celotnega sveta izredno zahteven izziv. 

Po Kacinovih besedah je dilema, ali je prava pot neplačevanje članarine ali pozitivni predlogi za to, kako bi se WHO prilagodila novi realnosti. Zavzel se je za to, da bi Slovenija ostala pozitivna in predlagala, da se WHO transformira ter prilagodi izzivom, ki nas čakajo v 21. stoletju.