Aktualno stanje na ljubljanskem kliničnem centru

V UKC Ljubljana rodili nosečnici, okuženi z novim koronavirusom, tako mami kot otroka v dobrem stanju

S.R.
9. 4. 2020, 11.26
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 12.08
Deli članek:

V UKC Ljubljana so v izjavi za medije spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah, delu porodnišnice v času epidemije in trenutnih razmerah v največji slovenski bolnišnici.

Bobo
Vstopna točka UKC Ljubljana.

Na današnji novinarski konferenci UKC Ljubljana so sodelovali predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo na ginekološki kliniki Gorazd Kavšek, Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Kot je uvodoma pojasnil Kavšek, so imeli v porodnišnici zadnji vikend dva primer poroda pri nosečnicah, okuženih z novim koronavirusom. Ocenil je, da je bil zdaj za to pravi čas, da "smo lahko preizkusili, kako to poteka v praksi, zdaj imamo predvidene neke posebne prostore za izvajanje teh porodov." Sam porod je nekoliko bolj kompliciran, zlasti zaradi zaščitne opreme, ki jo morata uporabljati babica in mama, sicer pa poteka kot običajno, je še pojasnil. Prva nosečnica je rodila v petek in je že odšla domov. Tako z njo kot otrokom je vse v redu in nista imela težav, danes pa bodo iz bolnišnice odpustili tudi drugo. 

Kavšek je še pojasnil, da so vnaprej vedeli, da sta okuženi, kar je "najbolj ugodna varianta. Doktrina je, da dojenček ostane skupaj z mamo, njej pa razložimo zaščitne ukrepe," je dejal. Svetuje se tudi dojenje. Izkušnje so zaenkrat dobre, večina strokovne literature pa priporoča tak način obravnave, je še pojasnil ter dodal, da se teoretično okužba lahko prenese na otroka, ampak je z zaščitnimi ukrepi ta verjetnost majhna. Sicer pa imajo na pediatriji še eno nosečnico, ki je pozitivna, rok za pa ima kmalu. Dejal je še, da bodo te razmere verjetno trajale še nekaj časa, a da imajo sistem pripravljen, "stvar pa bo čisto dobro funkcionirala."

Kot je dejal Kavšek, poznajo to željo, da bi pri porodu lahko bil prisoten tudi oče, zato razmišljajo, kako bi lahko to omogočili. Kot je pojasnil, pripravljajo pogoje za to, a trenutno ne more reči, kdaj bi se to lahko omogočilo. Kavšek je bil sicer tudi sam žrtev okužbe z novim koronavirusom. "Bil sem ena prvih žrtev," je dejal in nekoliko v hecu pojasnil, da se ni okužil na smučanju, temveč med delom v bolnišnici. "K sreči nisem imel resnih simptomov, bil sem štiri tedne v karanteni, zdaj pa sem nenevarnen za okolico in nazaj v službi," je pojasnil.

Ne pozabimo na druge bolezni

Kot je pojasnila Logarjeva, je stanje v UKC Ljubljana, kjer imajo na navadnih oddelkih trenutno hospitaliziranih 33 okuženih bolnikov, 13 pa na enoti za intenzivno nego, razmeroma stabilno. Vse bolnike na intenzivni negi mehansko ventilirajo, nekateri pa so že v postopku odvajanja od aparatov, a bo treba še nekoliko počakati. "Priliv je še vedno, a na srečo ne v eksponentni rasti," je še dejala Logarjeva, ki ocenjuje, da je to posledica spoštovanja ukrepov, torej tega, da se ljudje doma držijo navodil in ohranjajo medsebojno razdaljo, za kar "smo jim zdravniki hvaležni." 

"Vsi umrli s covidom-19 v ljubljanskem UKC so bili sicer starejši od 60 let in so imeli druge pridružene bolezni, je še pojasnila. Enako velja za še vedno hospitalizirane bolniki razen enega mlajšega moškega. Gre za 38-letnika, ki ni imel pridruženih bolezni in je v kritičnem stanju na intenzivni negi, a se po navedbah Logarjeve njegovo stanje izboljšuje. Sicer pa je največja obremenitev zdravnikov na intenzivni negi, kjer zdravniki delajo v 12-urnih turnusih."Naporno je, ker ni normalnega bioritma,"je razmere opisala Logarjeva. Poudarila je še, da ta trenutek naokoli ne kroži samo covid-19, da obstajajo tudi druge bolezni, zaradi česar je nujna previdnost. S klopi se je denimo začel širiti tudi klopni meningoencefalitis. "V času covida-19 moramo biti tako pozorni tudi na bolezni, ki so bile že prej prisotne," je dejala. 

Dodatek bo izplačan z aprilsko plačo

Da se je v zadnjih dneh trend rasti števila hospitaliziranih bolnikov nekoliko ustavil, je potrdil tudi Poklukar, ki je dejal, da "smo nekje na platoju." Poudaril je, da je zato še naprej potrebna vsa skrb za preprečevanje širjenja okužbe. Ker so pred nami velikonočni prazniki, je vse državljane pozval, naj se ne družijo in še naprej upoštevajo pravila. Sicer pa v kliničnem centru natančno spremljajo gibanje okuženih v Sloveniji, stroka pa pripravlja ukrepe za "vsako specialnost posebej, kako varno sprostiti ambulante, da bi lahko začeli tudi nekatere nenujne posege." Glede čakalnih vrst za zdravstvene storitve je še pojasnil, da bodo prednostno obravnavani vsi tisti, za katere stroka meni, da je obravnava nujna. Kar zadeva bolnike, ki so jim napotnice potekle, Poklukar verjame, da bodo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje našli rešitev, da jih ne spregledajo in da bodo obveščeni o datumu preiskav.

Poklukar se je dotaknil tudi zmede glede izplačila dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Pojasnil je, da bodo v skladu z dogovorom vse dodatke izplačali pri naslednji, aprilski plači, v kolikor pa bo to mogoče, pa morda tudi že prej.